Clubdag Noord-Frankrijk

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 08-09-2018
  • Plaatsen: 54Zaterdag 8 september  
CLUBDAG in NOORD-FRANKRIJKVoor onze jaarlijkse clubdag trekken we dit jaar naar het grensoverschrijdend natuurpark van Henegouwen. We kunnen dit gebied situeren tussen Lille en Mons en zuidelijk grenzend aan Valenciennes. Het park omvat enkele unieke natuurgebieden die vooral bestaan uit moerasgebieden, bossen, venen en meren. In deze regio werd er tevens intensief aan mijnbouw gedaan wat we op deze dag zeker zullen ontdekken en de streek is tevens gekend voor de kasseistroken van Parijs-Roubaix.


Programma

Zoals gewoonlijk vertrekken we om 7u aan de Bosserij in Veldegem voor een rit van een dikke 100km, tot aan het gedenkteken van Jean Stablinski (beroepsrenner in de jaren '50 en '60).
Dit monumentje ligt aan het begin van de Parijs-Roubaix kasseistrook 'Tranchee d'Aerenberg'. Hier zal het clubbestuur ons ook een gratis koffiekoek aanbieden op de parking.  We voorzien vandaag eveneens een korte wandeling voor de mensen die normaal niet wandelen!!  Van de parking gaan we via een bosweg naar een prachtig uitzichtpunt van de 'Mare a Glorieux' (groot meer dat een biologisch reservaat is).  Dit is een wandeling van iets meer dan 3 km, geschikt voor iedereen. Enkel op het einde met het uitzichtpunt in het vizier moet een kleine terril beklommen worden. Na deze korte uitstap splitsen de 2 groepen.
 


Wandelaars.

Aan de voet van de terril zal de bus ons allen terug opwachten. Na een korte busreis worden de wandelaars gedropt aan het 'Parc Porte de Hainaut'.  Hier vertrekken we voor een tocht van circa 10 km richting Saint-Amand Les Eaux (quasi volledig in het bos), onderweg wacht ons de 'terril Sabatier'.  Dit is de hoogste bult in de regio en dus een stevige kuitenbijter. Bij mooi weer kan je van daarboven zelfs Doornik zien liggen. 


Na onze middagpauze brengt de bus de wandelaars naar Conde-sur l'Escaut waar we een mooie wandeling zullen stappen rond het meer van Chabaud-Latour(een paradijs voor de watervogels). 


We volgen nu het 'circuit de la canarderie', een volkomen vlakke en goed begaanbare wandeling (een kleine kasseistrook mag natuurlijk niet ontbreken) van circa 10 km.  Tijdens deze wandellus stappen we door een grote verscheidenheid aan landschappen; we stappen langs het 'canal de Mons' en langs meertjes die ontstaan zijn door de mijnbouw.  Even verder zien we nieuw aangeplante bossen en moerassen die ontstaan zijn op de terreinen van de vroegere steenkoolontginning. Kortom dit is een rijke wandeling die geschikt is voor iedereen.


Niet-wandelaars.


Nadat de wandelaars werden afgezet rijden we door naar Saint-Amand les Eaux, een kuuroord en het centrum van deze streek.  Vooral de toren van de voormalige abdij springt in het oog.  De culturele wandelaars hebben hier een tweetal uur vrij om het stadje te verkennen. Vrij middagmaal.  Na de middag wordt er waarschijnlijk een uitstap voorzien naar Valenciennes (centrumstad van de regio).

 
Vertrek:
Om 7u aan zaal de Bosserij, Acaciastraat, Veldegem. Hier gaat 's avonds de BBQ door.

Prijs:
30Euro per persoon. Deze uitstap is alleen voor leden van "Vier op een rij"

Inbegrepen:
Vervoer per bus, croissant, picon of andere aperitief, BBQ.

Inschrijven:
Dit kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be of telefonisch 0475/326446. Gelieve na inschrijving het verschuldigde bedrag onmiddellijk over te schrijven op rekeningnr.: BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

BBQ:
Wenst u alleen naar de BBQ te komen dan betaalt u hiervoor 15Euro(picon + BBQ). Deze start om 18u30 in zaal "De Bosserij", Acaciastraat in Veldegem. Inschrijving hiervoor eveneens bij Wim (zie hierboven)

Online reservervatie