GR Wandelen In De Ardennen

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 29-06-2019
  • Plaatsen: 48

Zaterdag 29 juni 2019
GR-wandelen in de Ardennen
GR125   (25,5km)      
Vierves-sur-Viroin–Boussu-en-Fagne

Na het grote succes van onze Ardennentocht in 2018 breien we natuurlijk een vervolg aan dit leuk initiatief. We kiezen deze keer voor een stukje van de 268km lange GR125 ofwel de Tour tussen Samber en Maas. We stappen dwars door de prachtige vallei van de Viroin die zich ten oosten van Chimay bevindt.

Deel 1 : Vierves-sur-Viroin–Olloy-sur-Viroin (5km)Nadat de bus ons net buiten het dorp heeft afgezet, neemt een licht stijgende wegel ons dwars door de weiden op sleeptouw. We naderen een klein sparrenbos dat we doorkruisen om even later een monument  ter nagedachtenis aan de strijders van WOI te bereiken. Vanaf dit gedenkteken, dat geflankeerd wordt door 2 kanonnen, hebben we een adembenemend uitzicht over Vierves-sur-Viroin. Een steile afdaling brengt ons in het kasteeldorpje dat geklasseerd is als één van de mooiste dorpen in Wallonië. Dit plaatsje draagt een rijke geschiedenis met zich mee en dat zien we meteen aan het kasteel en de architectonisch buitengewone huizen. De geel-rode tekens voeren ons door steile straatjes en via een trap naar de oevers van de Viroin.
Ter hoogte van een hotel voert een karrenspoor ons langs een boomgaard en verder door het bos totdat we de oever bereiken van de Viroin. We blijven nu even dit stroompje volgen totdat we uit het valleitje klimmen om even later opnieuw te dalen naar de Viroin. Zo bereiken we na 5 intrigerende kilometers het oude Olloy-sur-Viroin dat van Keltische oorsprong zou zijn. Hier in het dorp vinden we onze bus terug voor een eerste rustpauze.

Deel 2: Olloy-sur-Viroin–Nismes (8,1km)

Via een klein asfaltje verlaten we Olloy en stappen licht stijgend het woud van Nismes in.Een grassig pad brengt ons in het donker beekvalleitje van de Damier. We volgen dit enkele honderden meters en proberen vervolgens op de andere oever te raken. Met ups en downs gaat het nog eventjes verder totdat we op een camping en op de drukke weg door de vallei van de Viroin botsen.
De kilometers die nu volgen zullen zonder twijfel de mooiste zijn van de hele dag. We bereiken het natuurgebied La roche trouee, genoemd naar een groot gapend gat in de rotsformaties. Op kalkhoudende slingerende wegeltjes stappen we over le tienne Sainte-Anne, een ovaalvormige heuvel. Plots zien we le Fondry des chiens opdoemen, dit spectaculair geologisch verschijnsel is werkelijk uniek in België.


Het uitzicht van Fondry des Chiens heeft de mens ook wat mee bepaald. In het verleden werd er immers ook ijzer uit gewonnen op ambachtelijke wijze, wat de naam Fondry (van fonderie of ijzergieterij) verklaart. De toevoeging des chiens zou dan weer  verband houden met het feit dat inwoners van Nismes er  dode huisdieren ,zoals honden, paarden of dierlijk afval ,dumpten. 

Een bosdoorsteek en een smal paadje tussen afspanningen brengen ons aan de rand van Nismes. Via de brug over de l'eau noire bereiken we na een dikke 13km café La Barage waar we onze middagstop zullen houden.

Deel 3 : Nismes – Grot van Neptunes (6,4km)

Alvorens opnieuw de GR125 op te zoeken maken we een leuk ommetje door le jardins d’O. Men heeft het water van de l’eau noire omgeleid door het gemeentepark en zo een echt waterpark met vijvers, kanaaltjes en bruggetjes gecreëerd.


Na dit ommetje verlaten we via een trappenpad het oude centrum van Nismes, we passeren de oude kerkruïne en duiken het volgende natuurgebied in. Vooraleer we opnieuw het valleitje van de l’eau noire bereiken, stappen we door het arboretum van Mousty, aangeplant met als doel de soorten te bepalen die het meest geschikt zijn om de kalkgronden te bebossen.
Eens we in de vallei zijn volgen we een bijzonder aangenaam wandelpad tot aan de brug van Petigny. Hier krijgen we wat asfalt onder de voeten geschoven maar algauw duiken we een grillige bosweg in die ons recht naar de Grotten van Neptunus” zal sturen.


Deze grotten liggen in een prachtige beboste omgeving en zijn met boot en gids te bezoeken. Hier, na 19,5km staat de bus ons voor de 3e keer op te wachten.Deel 4 : Grot van Neptunus – Boussu-en-Fagne (6km)

Een bospassage leidt ons naar het natuurgebied Tienne du Lion, een kalkheuvel waar vooral enkele zeldzame planten voorkomen. De aandachtige wandelaar zal misschien enkele fossielen terugvinden want miljoenen jaren geleden was dit een zeegebied. Het gebied bestaat uit een calcair plateau bebost met partijen zwarte dennen. Tevens zien we nog restanten van een verlaten groeve. Na deze brok natuur dwarsen we de  E420 en moeten we een minder interessant stuk van 500m verwerken. Gelukkig duikt de natuurpracht algauw weer op en kunnen we deze interessante wandeldag afsluiten met een behoorlijke vlakke wegel langs de bosrand. Even verder verlaten we de GR125 en buigen af naar het kleine centrum van Boussu-en-Fagne waar de bus ons opwacht.


Deze dag sluiten we af in Brasserie des Fagnes in Mariembourg alwaar we gezellig iets gaan drinken en later ook een avondmaal zullen gebruiken. Hier worden nog enkele artisanale bieren gebrouwen en getapt.

Info en kaart: http://www.brasseriedesfagnes.be/


Beschikbare plaatsen: 48

Vertrek Om 6u00 aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg. We houden halverwege even halt voor een korte koffie-en plasstop.

Prijs per persoon: €22,00

Inschrijven kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be
Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail terugkrijgen
Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het verschuldigde bedrag op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Opmerkingen:
* De bus volgt de hele dag de wandelaars, na elk traject kan je meerijden met de bus.
Online reservervatie