Tussen Dover en Folkestone

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 18-05-2019
  • Plaatsen: 50

Zaterdag 18 mei 2019

BUSREIS TUSSEN DOVER en FOLKESTONE

Het is 3 jaar geleden dat we het kanaal overstaken en dus hoog tijd om dit nog eens over te doen. Deze keer nemen we de ferry die ons van Calais naar Dover zal brengen waarna we na een korte busrit opnieuw de spectaculaire North downs way zullen volgen. Deze leidt ons langs de oude verdedigingswerken boven Dover en verder langs de magische kust tot voorbij Folkestone. De mensen die maar een halve dag wensen te wandelen kunnen Dover verkennen of een bezoek brengen aan het legendarische Dover Castle.
Op de heuvels ten westen van de havenstad bouwde men een uitgebreid verdedigingsbolwerk dat moest standhouden tegen de Franse invasie. Dit machtige bastion bestaat uit meerdere forten en enkele geschutsbatterijen die gratis toegankelijk zijn.
De bus zet ons af aan de voet van Drop redoubt, een van de belangrijkste en meest indrukwekkende forten van Engeland. We starten deze wandeltocht met een verkenning van dit majestueuze bolwerk om daarna via enkele trappen verder te gaan naar de Harbour battery, een goed bewaarde geschutszone. Vervolgens dalen we af via de North downs way, richting de gekende witte kliffen.
Heerlijke paadjes voeren ons boven op de Shakespeare cliff in westelijke richting, steeds genietend van een overweldigend panorama. Wat later zien we onder ons het Samphire Hoe country park, een nieuw stukje Engeland van 30 ha. dat gecreeerd werd door het storten van kalk dat uit de kanaaltunnel werd gegraven. Wat verder bereiken we het grondgebied van Capel-le-Ferne, op dit traject vinden we heel wat oude militaire bouwwerken terug. We blijven enkele kilometers deze fantastische wandelweg volgen totdat we plots het opvallende herdenkingsmonument  van de Battle of Britain bereiken. Hier staan enkele spitfire's en andere oorlogsrelikwieen opgesteld voor het publiek. Net voorbij dit punt stoppen we na ongeveer 11km voor een lunchpauze.
Na onze middagpauze blijven we de North downs way volgen die vanaf hier wat meer landinwaarts trekt om in een boog rond Folkestone te kronkelen. De route loopt verder boven op het kalkplateau tot we plots de Sugarloaf hill zien opduiken. Deze bult van 135m laten we links liggen om in een wijde boog rond Folkestone te wandelen. Plots zakken we af naar Caesar's camp, een site waar ooit een Normandisch kasteel stond. Er was vroeger een vermoeden dat deze plaats van Romeinse oorsprong was, daarom noemt men deze plaats het kamp van Caesar. Het kasteel is weg maar de schoonheid van deze locatie is gebleven.
Voorbij deze mooie locatie krijgen we een uitzicht over het eindstation van de legendarische kanaaltunnel die Engeland met het vasteland verbindt. Het was een huzarenstukje dat jaren voorbereiding vergde.
Bijna meteen biedt een volgende bezienswaardigheid zich aan: het witte paard van Folkestone dat begin de jaren 2000 door een lokale artiest in de kalkgrond van Cheriton Hill werd gekerfd.Onze wandelroute draait hier nog verder het binnenland in en gaat op zoek naar verborgen valleien. We vinden deze net voor Etchinghill, we dalen fors door een fraaie vallei en bereiken zo een vervallen spoorwegbrug. Van hieruit klimmen we door een mooie weide om daarna de North downs way te verlaten want drie jaar geleden wandelden we het vervolg van deze schitterende voetweg. We stappen door de dorpskern om kortelings later dwars door een golfterrein gestuurd te worden.
We naderen nu heel snel Lyminge, ons eindpunt van vandaag. Na ongeveer 23,5km kunnen we in The Coach and Horses met een Engelse pint of cider nog wat napraten over deze heerlijke wandeltocht.


Opmerkingen
* De overtocht met de ferry gebeurt vanuit Calais en neemt anderhalf uur in beslag.
* Tijdens de terugtocht naar Calais is er tijd genoeg om op de boot iets te eten.
* Vergeet geen Engelse ponden mee te nemen.
* De mensen die s middags niet meer wandelen worden naar Dover gebracht voor een vrije namiddag.

Mogelijke afstanden : 11km in de voormiddag / 12,5km in de namiddag

Vertrek
Om 6u aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem (hier kan iedereen veilig zijn auto parkeren op de bewaakte prive-parking).

Thuiskomst
De thuiskomst is voorzien rond 23u

Prijs
35Euro

Inbegrepen
Verplaatsing met luxe-bus en fooi chauffeurs, overtocht met de ferry Calais-Dover en terug.

Inschrijven
bij Wim Verhelst via mail : info@4op1rij.be. Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail terugkrijgen. Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het voorschot op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Online reservervatie