Namiddagwandeling in Zeeland: Groede

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 13-04-2019
  • Plaatsen: 999

Namiddagwandeling in Zeeland: GROEDE-PODIUMNet buiten het prachtige Zeeuwse stadje Groede ligt een bunkercomplex dat de voorbije jaren omgebouwd werd tot een info-en speelpark: Groede-podium.
Het terrein, dat opvallend gelegen is in het vlakke land, is ontstaan vanaf 1942. Toen werd een stuk landbouwgrond door de bezetter onteigend om er bunkers op te zetten die onderdeel uitmaakten van de Atlantikwall. Aldus ontstond het Stutzpunkt Groede, bij de plaatselijke bevolking beter bekend als het bunkerdorp. In 1943 begon de bouw ervan.
Het betrof een elftal bunkers, die gegroepeerd lagen als betrof het een klein dorp, compleet met straten en grasperkjes. De bunkers werden gecamoufleerd als huisjes en kregen ook bijpassende namen als Villa Saarland en Villa Freundlich. Vriendelijk was het er echter niet, want er was een aanzienlijke hoeveelheid artillerie opgesteld.
Op 25 oktober 1944 viel het bunkerdorp in handen van de 7e Canadese Infanteriebrigade die aanvankelijk in de waan verkeerde een gehuchtje te hebben ingenomen.
Vanuit het park vertrekken we bijna meteen door een weide naar een recent aangelegd avonturenparkje. De acrobaten onder jullie kunnen hun evenwichtskunstjes tonen op de houten balken die de artificiele plassen overbruggen. Zo bereiken we de Zwartegatsedijk die we even later verlaten voor een prachtig stukje door de Cletemspolder. We krijgen hier zelfs een streepje avontuur voorgeschoteld; benieuwd wie stalen zenuwen heeft!? In 2000 werd deze polder omgetoverd tot nieuw natuurgebied waar het heerlijk wandelen is op de vlotterpaden of tussen de beplanting van duindoorn en kruisbes. Op een parking vinden we een eerste rustpost terug alwaar we getrakteerd worden op een verfrissing.
Na deze pauze klimmen we de dijk op en stappen met zicht op de Noordzee richting Breskens. Ongeveer 1 kilometer verder dalen we de dijk af en stappen richting 'Het Zwarte Gat'; In de Middeleeuwen was deze waterplas  een zeearm die in verbinding stond met Sluis en het Zwin. Heden ten dage is het een gekend natuurgebied. Aan de waterkant vinden we de 2e bevoorrading terug.
We volgen even de waterkant en nemen weldra afscheid van de mensen die de 8km meewandelen want deze kunnen vanaf hier in rechte lijn terugwandelen tot aan de startplaats.
De 12km-stappers trekken verder door de polders  tot in het prachtige Groede, gekend voor z’n schitterende straatjes en eeuwenoude huisjes. Hier maken we een lusje over het marktplein en stappen verder door het vlakke landschap terug naar Groede-podium dat we na 12 mooie kilometers bereiken.
Na de wandeltocht trakteren we alle wandelaars op een drankje.
Afstanden : 8 of 12km

Waar & wanneer: Zaterdag 13 april om 13u30 op de parking van Groede-podium.
Adres: Gerard de Moorsweg 4, 4503 Groede.

Deze wandeltocht is alleen voor leden van wandelclub “Vier op een rij” en is volledig gratis.


Opmerkingen

* Honden zijn toegelaten op deze wandeling.
* Langs het parcours zijn er 2 stops voorzien alwaar Willy ons telkens zal trakteren op een  verfrissing.
* Na de wandeling trakteert 'Vier op een rij' iedereen op een gratis drink.
* Ben je op weg naar de wandeling en je zal, door omstandigheden, iets later zijn; laat ons dit weten op 0475/326446 (Wim)

Online reservervatie