Monschau en Kerstmarkt Eupen

  • Type: Dagtrip
  • Datum: 14-12-2019
  • Plaatsen: 44

Zaterdag 14 december 2019
Monschau en Kerstmarkt Eupen
2de etappe Eifelsteig

 


Na onze daguitstap rond Aachen en de magnifieke wandeling door de Eifel van vorig jaar, breien we hier met plezier een vervolg aan in 2019. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de kerstmarkt van Monschau aan te doen maar onze wandelvrienden uit Ruiselede raadden ons dat ten stelligste af; de drukte was overheersend en de bussen moesten mijlenver parkeren. Daarom pasten we ons programma wat aan; Lees maar het programma hieronder.
De wandelaars eindigden de vorige keer in het Eifeldorpje Konzen alwaar we 's avonds van een typisch Duitse maaltijd konden genieten. Deze keer starten we onze wandeling in dit dorpje. Het wordt een fantastische wandeling op de grens van de Hoge Venen en de Eifel.

Programma

Om 6u stipt vertrekken we met 2 chauffeurs richting Duitsland. Onderweg naar ons eerste drop-off punt in Konzen stoppen we 1x voor een koffie- en plaspauze.

Wandelaars (wandelmogelijkheden : 12km - 19,5km - 26km)

Voormiddag (12km)

In de omgeving van de kerk zal de bus de wandelaars uitschudden voor een wandeling van 12km. Bijna onmiddellijk duiken we de overweldigende natuur in van dit Eifelgebied. Een mooie veldwegel daalt lichtjes het valleitje  van de Laufenbach in, waarna we richting Belgische grens worden gestuurd. We dwarsen de Vennbahn en klimmen gestaag richting een bosrand; deze bevindt zich pal op de grens. Een mooi bospad volgt nu eventjes die grenze vooraleer we, op met hagen afgeboorde paden, zachtjes dalen in de richting van het dorpje Mutzenich. We bereiken net niet de dorpskern want we klimmen nu opnieuw naar een kruis dat we in de verte zien. Hier ter hoogte van Eifelblick Stelling is het genieten van een overweldigend panorama. Hier pikken we opnieuw de Eifelsteig op die uit de Hoge Venen komt. Even verder stoten we op de Kaiser Karl Bettstatt, een immens blok kwartsiet dat volgens een legende de slaapplaats van Karel de Grote was  die tijdens een jachtpartij verdwaalde en genoodzaakt was om hier te overnachten. Met wat verbeelding zie je de vorm van een menselijke gestalte op het rotsblok.


Even voorbij dit punt verlaten we de Eifelsteig om een stukje door het prachtige Brackvenn te wandelen. Dit gebied is één van de absolute parels van de Hoge Venen. Avontuurlijke vlonderpaden en brugjes loodsen ons door een lappendeken van veenmosbulten, heide, vennetjes en broekbossen. Na dit intermezzo op Belgische bodem stappen we weer Duitsland binnen om eventjes verder te passeren aan de uitzichttoren die de grensregio overschaduwd. Een laatste veldwegel daalt af naar Mutzenich alwaar we na 12 mooie en afwisselende kilometers onze middagpauze kunnen houden. 


Namiddag (7,5km of 14km)

Na de lunchpauze pikken we weer de Eifelsteig op die nu richting Monschau loopt. Het dalende pad wordt wat wilder en loopt langs een schitterende haagbeukafzoming. We laten letterlijk de kerstdrukte in het beroemde stadje links liggen en wandelen het natuurgebied Kleine Laufenbachtal in. Via een houten brugje steken we het beekje over en klimmen door een dennenbos. Nadat we een drukke invalsweg achter ons hebben gelaten, dalen we de Rurvallei in die we langs een rustig pad verder volgen totdat we de Marienkirche bereiken. Hier staat de bus ons na 7,5km op te wachten. De mensen die willen, kunnen hier opstappen en reeds naar Eupen afreizen.

De anderen klimmen nu naar een prachtig hoogplateau waar weiden en mooie wegels ons deel zijn. Via steeds dezelfde fantastische wandelpaadjes naderen we het gehucht Weilersbroich. Tot op het bittere einde krijgen we deze wegeltjes onder de voeten geschoven. Het is dan ook (hopelijk) met de breedste glimlach op ons gezicht dat we na 14 kilometer Venngasthof Zur buche bereiken voor onze drink en het avondmaal.Culturele wandelaars
Voormiddag : Monschau

In de voormiddag kan je een bezoek brengen aan het schilderachtige Monschau dat met zijn prachtige vakwerkhuizen duidelijk de parel is van de Eifel. We plannen dit bezoek 's morgens omdat de  bussen vanaf 10u het stadje niet meer binnen mogen. 's Morgens zal het nog redelijk rustig zijn. We blijven hier tot na het middagmaal, dus kan je nog wat genieten van de kerstmarkt die om 11u open gaat. We blijven hier ongeveer tot 13u15. In die tijd kan je kiezen voor een stadswandeling van 2km: je kan verschillende bezienswaardigheden bezoeken of je kan gewoonweg shoppen of flaneren in de smalle Middeleeuwse straatjes. Een stadsplan van Monschau, samen met een lijstje van de bezienswaardigheden, krijg je zomaar op de bus. De stadswandeling zal in de week voor de busreis naar iedere deelnemer door gemaild worden, samen met wat extra informatie.Namiddag : kerstmarkt Eupen

De hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap wacht op u met historische gebouwen, aantrekkelijke shopping en een sfeervolle kerstmarkt. Deze laatste zorgt voor de echte kerstsfeer en bestaat uit talrijke chalets alwaar ambachtslieden uit Belgie, Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland een brede waaier van artisanale producten aanbieden. De kerstmarkt moet qua sfeer zeker niet onderdoen voor andere evenementen want het hele gebeuren wordt opgefleurd met een muzikaal programma, diverse concerten en een toffe kermis.
Indien gewenst kan je ook een kleine wandeling maken langs de belangrijkste bezienswaardigheden van deze stad die vroeger gekend was voor z'n wolindustrie.
We blijven hier tot omtrent 19u.

Belangrijke opmerking
  • de mensen die in de namiddag deelnemen aan de langste afstand, gaan niet meer naar Eupen maar schuiven aan voor een gezamenlijke maaltijd vooraleer de culturele wandelaars af te halen in Eupen. Diegenen die echter deelnemen aan de 7,5km in de namiddag worden wel naar Eupen overgebracht.
  • diegenen die Monschau willen bezoeken kunnen dat enkel door 's morgens mee te gaan. Omdat de bus alleen voor 10u Monschau binnen kan is er deze keer geen korte afstand voorzien in de voormiddag.
Wandelmogelijkheden

12km:        Dit is de enige mogelijke wandelafstand in de voormiddag
19,5km:    12km in de voormiddag + 7,5km in de namiddag. Vervoer richting Eupen.
26km:       de volledige afstand met gezamenlijk Duits avondmaal rond 17u30.

Vertrek

Om 6u aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Iedereen kan hier veilig zijn auto parkeren op de prive-parking. Onderweg is er 1 stop voorzien.

Thuiskomst

Deze is voorzien tussen 22u en 22u30. Onderweg huiswaarts is er 1 stop voorzien.

Prijs

24Euro per persoon

Inschrijven

Dit kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be of telefonisch 0475/326446. Gelieve na inschrijving het verschuldigde bedrag onmiddellijk over te schrijven op rekeningnr.: BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Online reservervatie