Bloeiende lentesfeer rond Kortemark

Gepost door: Kastaar |Kreketrekkers Kortemark

06-04-2014 Kortemark

Voor deze wandeling waren wij te gast in Kortemark voor de 13de Hapkintocht. Ter plaatse zorgden de parkeerwachters voor een prima begeleiding naar een ideale parkeerplaats, langs deze weg van harte dank voor jullie inzet, echt klassenwerk, en als het goed is mag het zeker gezegd worden. Wat het weer betreft dat is iets anders, van mooi ogend naar dreigende wolken, maar het zal achteraf wel meevallen, want er vielen maar enkele druppels, ook de temperatuur om en bij de12° viel mee. De naam Hapkin was wel een publiekstrekker, want wie kent dat heerlijke goudgele gerstennat niet? . De brouwerij die het brouwde is dienen te verhuizen om plaats te maken voor een gebouwencomplex, want aan uitbreidingscapaciteiten in de volle dorpskern was een serieus probleem, maar geen paniek de Hapkin word rustig verder gebrouwen op een andere locatie.

Maar die naam Hapkin doet nog een geschiedkundig belletje rinkelen, dat zou zelfs een historisch figuur zijn. Het was een witte ridder uit de 12de eeuw en zou ook graaf van Vlaanderen geweest zijn. Of hij ook een wit paard had weten wij niet, maar zoals wij meer dan één Hapkin kunnen drinken waren er meerdere Boudewijn Hapkins, dat is ingewikkelde geschiedenis. Nu het bijzonderste is dat wij weten dat het een witte ridder was uit de 12de eeuw.

Goed wij zijn van start voor het 10km, parkoers. Met een aanloop door een nieuw in aanbouw zijnde vleugel van het woon en verzorgingsinstituut Godsvelde, krijgen wij nadien een zicht op de dorpskern van Kortemark en stappen wij richting station op. Dwarsen de spoorweg en volgen een tijdje de spoorlijn. In de tuinen en langs de spoorweg zien wij verschillende kleurrijke bloeiende struiken, die ons een heerlijke lentesfeer weergeven. Aan de andere zijde van de spoorweg op het vroegere vaag liggende gedeelte, zijn momenteel grote bouwwerken aan de gang. Eens onder de tunnel door zijn wij te gast in het vlakke landschap. De zon komt door de wolken heen en tegen die donkere wolken krijgen wij een machtig en mooie en aparte kleurenschakering, en er verschijnt ook een regenboog. Het is puur genieten van het landschap, plots tussen twee velden door een wegeltje. Jaren geleden stond daar een bordje met een dringende vraag aan het gemeentebestuur om die wegel open te laten. Ook hier en daar vullen wat goed onderhouden boerderijen het landschap schitterend aan. In het schooltje van Kortemark-Elle benutten wij onze rustpost. Nadien wordt het een aangename zwerftocht door dit landschap en komen voor een prachtig kasteel. Even voor het dorp worden wij afgeleid voor een lus langs enkele vijvers. Het ganse gebied behoord tot de waterbeheerwerken langs de Spanjaardbeek ter beveiliging van de dorpskern van Kortemark. Deze ingrijpende werken werden gerealiseerd door de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met de gemeente Kortemark en mede gefinancierd door de Vlaamse overheid het Rubinfonds. Het is meteen ook een natuurlijke parel van rust en schoonheid, en als wandelgebied een aardparadijs. De grote vijver van visclub de statievissers is ook een rustgevende plaats. En dat zij er een behoorlijk visje kunnen verschalken is een feit, gezien de karkassen van een paar karpers in de bermen, niet achtergelaten door hengelaars, maar door andere vliegende vissers die zich te goed doen aan een vers vishapje.

Zo naderen wij dan ook het einde van een gevarieerde en zeer genietbare natuurwandeling, opgesmukt met vele lentebloesems, die een rustige en kleurrijke lentebelevenis meegaven.

Parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte proficiat en van harte dank voor jullie inzet, en graag tot een volgende wandelgelegenheid.