De 4-daagse naar het Bergisches Land 2016

Gepost door: Rita D. |4op1 rij Zedelgem vzw

Op 5 mei, vroeg in de morgen, staan we met rond de 70 clubleden klaar voor onze negende(?) 4-daagse : deze keer gaan we het Bergisches Land verkennen! Onze chauffeurs Henk en Julien staan weer tot onze dienst in de grote en kleine bus. Niet te geloven maar waar : de weerman had zomerse temperaturen voorspeld en daarvan hebben we vier dagen lang kunnen genieten! Wat een wandelvakantie hebben we gehad in deze zomerse dagen!! Onvergetelijk!!!
Na een paar uurtjes konden we genieten van een lekker kopje koffie om daarna naar onze bestemming te vertrekken.

Dag 1: De Zon(s)wandeling

Dit was een vlakke tocht met wat lichte heuveltjes maar ideaal om onze benen de nodige zuurstof voor de komende dagen te gevenWe wisten toen nog niet dat dit een noodzaak zou worden
We staken de Rijn over met de veerpont en we belandden onmiddellijk in het Bergisches Land. We zijn allemaal met een pull vertrokken maar na enkele km was die al op de bus gedeponeerd of rond de lendenen gebonden met n uitzondering van onze Eskimo die op de tanden beet om alles aan te houden (al was het maar om zich tegen de zon te beschermen..) We trokken door de Urdenbacher Kmpe , een heel mooi natuurgebied. We wandelden langs bloeiende appelbomen, een wildebijen-hotel , vleermuiskasten, grazende schapen, uitgestrekte ,prachtige gele koolzaadvelden en kabbelende beekjes. We kwamen aan een uitgestorven arm van de Oude Rijn en iets verder ondervonden we het kriebelende stuifmeel van de paardenkastanje en de vele paardenbloemen. Ook het daslook ontbrak niet in het bos.Na 6,5 km bereikten we Dsseldorf-Garath waar we onze picknick aanspraken of ergens iets konden bemachtigen in n van de vele bistros. Na een drie kwartier vingen we dan ons tweede etappe van de dag aan. Door specifieke straatjes en langs evenveel rare snuiters trokken we, na een kleine check op de GPS, richting het Garatherbos. Hier wisselden lyrische bospaadjes en heidegebieden elkaar af. Op het speelplein was een drukte van jewelste, wat zouden wij doen met zon weer!!!?we wandelden over vele brugjes in dit uitgestrekte gebied. We merkten ook een zweefvliegtuig op in de blauwe lucht, ambiance was direct verzekerd..
Na 14,5 km konden we de dorstigen laven in hotel Romantik. Er stond vandaag 21km op de teller.

De niet-wandelaars hebben in de voormiddag de stad Zons verkend en konden even genieten van het zonnetje.In de namiddag trokken ze dan naar Dsseldorf waar ze de stad konden ontdekken of ze konden deelnemen aan een panoramavaart op de Rijn langs de skyline van deze interessante stad.

We kwamen aan in ons verblijfshotel en na een verkenning van de kamer en een opfrissing van onszelf konden we culinair gaan genieten. Jammer dat daar een kater op volgde:Velen waren blij dat ze geen rode wijn hadden gedronken!!! Het was weliswaar een klassewijn maar ook een klasseprijs!!!

We kregen de belofte dat de club s anderendaags een traktatie aan de voordeur van het hotel zou geven met .rode wijn!!

Dag 2 : wandeling door het Odenthal

We vertrokken blijgezind na een ontbijt met croissantjes en koffiekoeken ,exclusief voor onze club, met de bus naar een imposant hotel Maria in der Aue alwaar de start van onze tweede wandeldag zou beginnen.

Langs lieflijke beekjes verkenden we deze nieuwe route. Gelukkig was het waterpeil eerder laag want we moesten toch even onze schoenen testen in het water en de waterrat van de club was er als de kippen bij om dit nog maar eens te doen In Altenberg hadden we even een plasstop aan een mooi hotel alwaar enkelen echt op de foto wilden met de ezel: zo hadden we een 4 op 1 rij!!

Na een honderdtal meter doemde het silhouet van de Altenberger Dom voor ons op. Dit is een voormalige kloosterkerk van de Cistercienzerabdij ! Het is er nogal sober binnen : wel een prachtige preekstoel en schitterende glasramen.. Buiten aan de muur hingen herinneringsplaten aan de aanslagen in Parijs en Brussel..zo zie je maar hoe iedereen meeleeft met de slachtoffers.

Degenen die de uitstap naar Keulen willen meepikken kunnen hier op de bus stappen. We trekken weer door bos en veld waar we van prachtige vergezichten kunnen genieten.

Na 8.8km( hier kunnen ze weer de bus op ) wordt het traject heel wat zwaarder en we spannen onze kuiten.. We nemen even een ommetje door het bos : een vervelende tak zorgt voor enkele beenkrassen maar we laten het niet aan ons hartje komen en we klimmen verdertot aan het dorpje Krten-Bechen waar we in taverna Kalyva van een lekkere lunch kunnen genieten! We hebben al 13km in onze benen!!

We vertrekken weer naar het stijgende bos maar we genieten volop van de prachtige natuur. Bomen zijn ontworteld en geven een prachtige plaats om even verstoppertje te spelen in de vele gaten en spelonken. Langs smalle bospaadjes en brugjes omzoomd met bloeiende flora waar we heel veel stappende paarden tegenkomen, naderen we stilaan het stuwmeer en later wandelen we over de Dhuntalsperre , de grote stuwdam. Na de vele pittige hellingen is het laatste stuk een verademing voor onze vermoeide benen. Een aantal wandelaars vertrekken onmiddellijk met de kleine bus naar ons hotel terwijl de overigen van een verfrissing kunnen genieten naast de ligweide : niemand had goesting om daar even te relaxen Terug aan het hotel is de aperitief, voor het hotel zoals beloofd, al volop aan de gang en we zingen maar: Drink rode wijn.. een tweede dag is super verlopen..Vandaag tellen we 24km!!

De niet wandelaars hebben de drukke stad Keulen verkend: eerder een teleurstelling want oude gebouwen vind je er niet. Alles werd plat gebombardeerd tijdens de oorlog. Enkel de Dom sprong eruit alsook de abdij waar vroeger de krijgsgevangenen verbleven. Op de Rijn vaarden vele kleine cruiseschepen en de vakwerkhuizen waren zeker een blik waard!Degenen die aan Keulense shopping deden waren heel tevreden al was hun beugel wat lichter geworden

Dag 3 : de Panoramasteig

In Marke starten we onze wandeling die,zoals de naam al laat vermoeden, een hele klus zou worden met scherpe hellingen en steile afdalingen , al was die minder zwaar dan gisteren, dank zij het goede weer! De eskimos zijn aan het ontdooien en hebben zich toch al van een enkel kledingsstuk ontdaan. Met een hele groep wandelaars trekken we door bos en veld. Diepe greppels kunnen ons niet deren en de gele paardenbloemen fleuren de omgeving op. Na een aantal km nemen we efkens een kleine pauze om iets te drinken. Dan trekken we weer door bos en veld en bespeuren warempel een hert die ons komt bekijken. Jarne kreeg een tafel met zijn lunch en een toetje in het vizier al was het een harde dobber We klimmen maar verder en de moeilijke afdaling komt op ons netvlies te voorschijn...Maar geen nood, het is overal droog, en we strompelen gezwind naar beneden. Weldra krijgen we de kerk van Egen in het oog waar we ook, na 11 km , het Gasthaus Wiggen vinden. Op het terras krijgen we onze lekkere broodmaaltijd aangeboden. Boudewijn heeft waarachtig nog de tijd gevonden om een kleine sista te houden We klimmen en dalen naar hartelust. 7 koeien kijken ons met echte koeienogen aan. We leggen ze vast op de gevoelige plaat samen met 2 (sterrenbeeld)stierengeslaagd is het wel! We trekken verder richting het Neyetalmeer en-stuwdam. We kregen de keuze om beneden de sperre te wandelen of om gewoon de stuwdag te nemen. De slingerende paadjes voorbij de waterval geven ons boven een magnifiek uitzicht op de bende wandelaars. Boven gaf Brigitte nog een dans ten beste, zwengelend aan de hendel

Na hellingen en dalen krijgen we een verrassing : de kleine bus heeft ons wat frisse drank gebracht..Die kleine bus is van goud waard gebleken tijdens de wandelingen: om ons te voorzien van drank, onze overbodige bagage te deponeren ...en ons wat rust te gunnen!Dank je welIn het stadje Wipperfrth merkten we een gedenksteen op die in 2012 geplaatst werd en even verder zagen we op de muur de hele dierenwereld van de streek geschilderd. Jonge studenten leefden zich uit en kregen de garantie dat die nooit zouden overschilderd worden!

Na 12 km konden we nog even van het stadje genieten met een lekkere obstler of een ijsje..Vandaag beten onze kuiten weer 23 km!

De niet-wandelaars: s morgens kregen ze een Nederlandstalige rondleiding door het mooie historische centrum Van Wipperfrth. Wie hier aankomt begeeft zich op een tijdreis naar de Middeleeuwen!Schloss Burg was 300 jaar lang het machtcentrum van de graven van Berg,tevens de naamgevers van het Bergisches Land . In de namiddag konden ze genieten van ridderspelen

Terug aan het hotel kregen we de rest van de voorraad van het traktaat aangebodenhet deed deugd zulle!!!

Dag 4 : de Neanderlandsteig

Vandaag bewandelen we het meest noordelijke deel van het Bergisches Land dat geprangd zit tussen de Ruhr en de Rhein.We zijn pas gestart of een hek doemt voor ons op maar geen nood ,er dient niet over geklommen te worden. We volgen de Klnische Landstrasse, de oude handelsroute naar Keulen. De eerste achthonderd meter moeten we onze bult opsteken maar dan is het moeilijkste ook voorbij. We kunnen weer genieten van velden met bloeiend koolzaad, we zien zelfs roofvogels rondcirkelen en een paar reigers zitten aan de waterkant. We passeren machtige bomen met kolossale wortels !Onze eerste stop in Dssel-Wulfrath komt in zicht waar we ons kleine busje terug zien.We vonden op het marktpleintje zowaar een nieuw,bronzen lid van onze club 4 op 1 rij met pet en al!!Welkom Speciale schapen, een idyllisch meertje en een hele hertenfarm leiden ons naar Huis Poock waar we na 11,5km onze lunch kunnen nemen. Een warmere plaats konden we echt niet vinden: de veranda was goed genoeg!!Het heeft niettemin goed gesmaakt! Na de middag dalen we af naar het natuurgebied grbe 7 waar vroeger de kalksteen ontgonnen werd en nu een put is voor natuurliefhebbers. In het dorpje Gruiten bemerken we statige vakwerkhuizen in typische zwart-wit-groen-kleuren. Terug in het bos trekt een vijver met karpers de aandacht van de visliefhebbers.

Maar de apotheose komt een eindje verder! Een omgevallen boom geeft ons het spektakel dat we verwachten. De ene laat er zich over rollen, de anderen stappen er over maar n enkel iemand geeft ons een waar spektakel: een mooiere omhelzing met haar man hebben we nog nooit gezien!! Maar erover raakte ze wel!!

Terug in huis Poock, na 18 km , konden we nog een laatste keer genieten van een drankje en/of een ijsje Al konden sommigen enkel naar een ijsje kijken.. De tijd drong..

De niet-wandelaars werden vandaag verwend met een bezoek aan Wppertal! Ze hadden ereen afspraak met een Nederlandstalige gids die zelfs voor de eerste keer een rondleiding opde bus gaf. Ze kregen een schouwspel van vele bruggen,terrasbouw en heel veel groen te zien.

Dan volgde hun attractie: een ritje met de zweefbaan! Over een afstand van 13.3km konden

zij boven het water en in de lucht hangend een heel overzicht van de stad aanschouwen!
Ze hebben er zeker van genoten!!

Na een laatste blik op het Bergisches Land namen we afscheid van Ivan en vertrokken we terug naar huis met 86 km in de kuiten van degenen die alles meewandelden , al is het aantal km van de anderen zeker ook noemenswaardig!! Iedereen deed wat ie wilde, daarom was het ook vakantie!!!

Als laatste stuk willen we Wim en zijn bestuur zeker van harte bedanken : het was een 4-daagse om U tegen te zeggen! Iedere keer wordt het maar beter.

Alles viel mee..het weer, het gezelschap,de streek, de gidsenen het hotel ( uitgenomen de prijs van de rode wijn!!)

Proficiat voor de organisatie van de wandeltochten en de uitstappen! Het programma was AF! Dank u wel voor de fijne tijd.en volgend jaar hopen we er weer bij te zijn in de streek van Calvados.(volgens de stemming) We willen ook nog een speciaal dankwoordje richten aan onze rode lantaarn Freddy! Hij had wel een vervelende maar o zo broodnodige taak om de laatsten een duwtje in de rug te geven en hen de nodige moed in te spreken. In ieder geval: hartelijk dank aan iedereen!!!