Een heerlijke belevenis in Noord-Frankrijk: onze clubdag!

Gepost door: Rita |Vier op een rij

Een heerlijke belevenis in Noord-Frankrijk : onze clubdag!!


De nieuwe e-mail indachtig waren we allen om 6.30u paraat om weer een prachtige dag met de club te beleven. Het deed wat vreemd aan bij het opstaan : het was nog donker!! Een teken net als de clubdag dat het zomerseizoen bijna ten einde loopt. Maar niet getreurd: ons humeur was er niet minder om....
De bus liet een beetje op zich wachten, een omleiding wegens wegenwerken, gaf wat moeilijkheden. Vorige keer had Wim nog zo blij aangekondigd dat hij een grotere bus had weten te strikken. Maar dat zou ons vandaag zuur opbreken!! Na enkele omzwervingen in Veldegem kwam de bus toch in zicht en groot was de verbazing!! Vandaag hadden we een chauffeuse!!  maar die kon wel haar mannetje staan hoor!

Na een goed uur rijden kwamen we aan ons startpunt: Het monument van wielrenner Jean Stablinsky trok wel onze aandacht te meer dat de voorzitter er een traktatie aanbood: een echte franse(???) croissant!! en of die gesmaakt heeft.  Aan dit monument zagen we het begin van de beruchte kasseistrook van Parijs-Roubaix!  En net daar begon onze wandeling naar La Mare a Gloriaux. Enkele meters op de gouden keikoppen deden ons dromen van die befaamde wielerklassieker! Maar al vlug slaan we een zijweg in om dan weer een andere natuur te doorkruisen tot aan de voet van de terril waar we konden kiezen tussen een vlak gedeelte of een klim. Vandaag hadden we veel echte wandelaars mee want de belangstelling voor het mooie uitzicht was groot en zeker niet overdreven!! Super!!! Een natuur die we daar zeker niet zouden verwachten!!

De culturele wandelaars worden naar St. Amand Les Eaux gebracht alwaar ze in het museum van tour abbatiale  18e eeuwse fa├»ence konden bewonderen.

Dan moesten we even een korte busrit erbij nemen om aan het begin van Parc  de la porte de Hainaut onze 10km lange wandeling te beginnen. We waren pas vertrokken of we mochten al de 70 meter hoge terril de Sabatier beklimmen! Die echte kuitenbijter bracht onze kuitspieren in volle werking!! Maar het uitzicht was fenomenaal!!! Daarna was het een heerlijke wandeling langs brede boslanen en heerlijke bospaadjes. Enkel Thierry was wat ongerust want Marijke had het natuur toilet gebruikt en hij dacht dat ze er nog altijd was!! Zondag zouden ze 35 jaar getrouwd zijn en dat wilde hij wel nog beleven. Maar het weerzien was hartverwarmend!!  Langs de graskanten waren de oevers helemaal omgewoeld: de everzwijnen hadden hun werk gedaan!!
Op het eind begon Wim zowaar een heuvel te beklimmen met een heel gevolg. De verrassing daarboven bracht een leuk jolijt teweeg: een glijbaan bracht iedereen joelend naar beneden...  We wandelden nog even door het prachtige park om dan in de bistro Etoile du Parc onze knapzak aan te spreken en vooral onze arme beentjes wat rust te gunnen!

Na onze lunch konden we nog een middagdutje op de bus doen aangezien het vertrekpunt van de namiddagtrip even verder lag.
We starten  het 9 km lange circuit de Canarderie! Waar die naam van het circuit vandaan komt is ons nu wel duidelijk: honderden eenden of canards dobberden op het water al werd de werkelijkheid ons wat later wel uitgelegd. Heel wat lokeenden moesten de echte eenden naar de plassen lokken!! We trokken verder door schouderhoge gras en prikkende netels en ook enkele obstakels lagen op de weg. Een kolossale boom lag daar maar eventjes op de weg. Iedereen had zo zijn eigen manier om die te overbruggen. Marleen kroop eronder, Juliana kroop er over maar enkelen hadden een zijspoortje gevonden dat heel wat makkelijker te veroveren viel. Maar plezier hadden we wel hoor! We wandelden de hele namiddag langs het water met een betoverende vegetatie! We hebben er erg van genoten!

Na 9 km doorkruisten we de mooie stadspoort van Conde de l Escaut om op de Place verte het plaatselijke cafe  Cafe au Bailleul te bestormen want onze kelen waren kurkdroog!! Een heerlijke pint, koffie of frisdrank heeft ons vochtgehalte weer op peil gebracht!!! Dat was wel even nodig na een 22,8 km op de stappenteller.. maar het was supergezellig en prachtig!! Ook de weergoden waren gunstig gestemd: we kregen een ideaal en prachtig wandelweer!!

Het ging wat minder goed met de bus: die was volgens de wegcode in Conde geraakt maar door het eenrichtingsverkeer raakte ze er niet meer uit!! De politie heeft haar dan een escorte gegeven door de vele straten. De slogan  De politie, je vriend werd hier letterlijk beleefd!

In Veldegem aangekomen roken we al de vele kruiden van de BBQ en onze honger werd aangewakkerd. Van de club kregen we een lekkere picon aangeboden, die werd gemaakt door mevrouw Fret-Ajax! (uitleg te vragen aan Alberte)

Daarvoor een welgemeende dank aan het bestuur om dit mogelijk te maken en vooral debutant Lieven verdient een heel dikke duim en dito pluim!! Deze vriendelijke gids heeft het voor ons onvergetelijk gemaakt!!! Je krijgt zeker nog vele  kansen van de wandelaars hoor Lieven!!!
In ieder geval: dank aan iedereen die hier aan meegewerkt heeft en tot volgend jaar!!

\r\n \r\n