Heerlijk wandelen in Oostende

Gepost door: Kastaar |W.S.V. De Keignaerttrippers Oostende VZW

Oostende 16-02-2014 

Een prachtige Februarimorgen, zonnig, windstil en om en bij de 10, dus een extra uitnodiging om te gaan wandelen. Een gans verschil met de dag ervoor, beukende wind met stormkarakter en hevige plensbuien, ja de ene dag is de andere niet. Blijkbaar hadden veel wandelaars de lokroep gevolgd, en de enorme parkeerplaats was rap volzet. In het openluchtcentrum Duin en Zee kunnen wij ons inschrijven voor wat een zeer afwisselende wandeldag zou worden, langs vele mooie vergezichten op Oostende en omstreken en ook het hinterland bied veel mogelijkheden, en zo zijn wij de baan op. 

Wij zijn van start met een mooi zicht op de vuurtoren, krijgen een klimmetje via een houten trap, en een stukje mul zand naar de top van de dijk. Meteen een prachtige kijk op de rustig kabbelende Noordzee. Bij het bewandelen van de dijk komen veel liedjes opduiken in ons gedachten, denk maar eens aan, waar het lied der branding ruist ., en de diverse liedjes van verschillende Vlaamse zangers. Het is ook terug genieten van het kostbare en zeldzame Jodium die zich in de zeelucht bevind, een zeldzaam mineraal maar uitstekend geschikt voor ons piepkast (longen).Het is er als de lente het land is binnengedrongen zo heerlijk genieten is het. Wij krijgen ook een overzicht van de ingang van de havengeul. Uit de zee komt een stoer boerenpaard bereden door een jonge man uit de zee gestapt, paardje heeft zijn badje gehad. Het schijnt dat zeewater een heilzame werking heeft op de poten van het paard. Dat de zee veelvuldig in de gaten werd gehouden en ook nu nog bewijzen de twee vormen uitkijkposten, namelijk de eeuwenoude bunkerbouw, maar thans het alziend oog van de moderne radar hier broederlijk naast elkaar verenigd. Aan de vuurtoren slaan wij links af en trekken door een stukje duinen. Intussen waren wij langs een stukje geschiedkundige antikwall gestapt. Een 2600 km lange verdedigingslinie door de Duitsers gebouwd in W.O. 2, om een invasie te beletten van de geallieerden uit de zee. En ondanks die vele versterkte posten is die op enkele plaatse doorbroken. Na terug een klein beetje klimwerk bereiken wij het fort Napoleon. Een indrukwekkende verdediging mastodont vol geheimen, gebouwd in opdracht van Napoleon, die het echter nooit gebruikt In 1810 gaf Napoleon de opdracht het fort te bouwen. Bij de val van het keizerrijk in 1814 werd de laatste steen gelegd. Het vijfzijdig bakstenen gebouw is omringd door een 10 meter brede gracht, en een 8 meter hoge steunmuur, het heeft nooit actie gezien. Tijdens W.O. 1 deed het dienst als mess voor Duitse officieren. Daarna werd het museum en onderdeel van de speelpleinwerking. Het begon te verloederen tot de stichting Vlaams erfgoed het in erfpacht kreeg. En na grondige renovatie kreeg het een nieuw leven als monument en museum. Een weidse bocht naar rechts en wij stappen richting haven toe. Wat opvalt, zijn de indrukwekkende dammen. Er zijn ook verschillende rotsblokken te zien waaruit die dammen opgeworpen worden. Het enige doel is om de hoge golven van de zee te beletten dat die de haven binnenstormen, om zo een rustiger wateroppervlak te bekomen, zodat het laden en lossen van schepen aan de kade vergemakkelijkt wordt. We komen langs de kade, waar heel wat vissersvaartuigen netjes op een rij aangemeerd liggen, en op de kade ligt wat visgerief, dag moeder. 

Aan de overkant broederlijk naast elkaar vissersboten met een andere thuishaven, zo vinden wij eentje met als thuishaven Oostende te herkennen aan de O voor het nummer, dan de N van Nieuwpoort, en de Z van Zeebrugge. We komen langs de stokoude droogdokken, stoere mastodonten van oude stielkennis en werkkracht. In een brede bocht rechts een duidelijk zicht op de bunkers van de antikwall. Op een groot bord hebben wij een aanblik van de aanleg van Thortonbank en de installatie van dit energie eiland. Ook een duidelijk beeld van de kabel die de thortonbank met het vaste land verbindt. Eventjes een kabel met een diameter van 270 mm, een gewicht van 81 kg/lm en een totale lengte van 38,7km, en meer moest dat niet zijn. Ook een bord dat ons de bezienswaardigheden van de oosterduinen onthult. Een breed overzicht van de maritieme activiteiten, natuurschoon en militair erfgoed. Terwijl een vrachtboot rustig de haven uitvaart krijgen wij nog een doorgang door de indrukwekkende hallen van de oude vismijn. Zo naderen wij dan het eindpunt van de eerste lus van een unieke leerzame en geschiedenisvolle wandeldag. Het tweede gedeelte toont dan de charme van het hinterland en ook verschillende merkwaardige natuurbiotopen. 

Daarom van harte proficiat en van harte dank aan de organisatie, voor hun inzet voor een gastvrije ontvangst, en een verzorgde wandelorganisatie. 

Gasten hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.