Paradijselijke natuur en rust op Torhoutse Gordel

Gepost door: Kastaar |De Torhoutse Gordel

Torhout 26-05-2013

De ene dag is de andere niet, terwijl de dag voordien de zon scheen was het daags nadien zwaar bewolkt en winderig, maar het zou de ganse dag droog blijven, en momenteel is dat ook al wat. Wij maken van de nood een deugd en gaan stappen op het 13 km parkoers, ons aangeboden door wandelclub De Torhoutse Gordel vanuit zaal de Biekorf.

Meteen zijn wij naar de boszone toe, want de kaarsrechte berkendreef brengt ons naar het frisse lentegroen toe, maar ook in de ideale sfeer. Wij stappen naar het bekende gebied van het verloren kost en komen ook langs de hoeve door. Torhout mag dan fier, het hart van het houtland genoemd worden en met trots. Even verder worden wij rechts afgeleid op een oude treinbedding, ooit de basis van de spoorlijn Oostende – Armentières, met de befaamde bocht van Wijnendale. Het is een heerlijk stukje natuur en vooral nu, met die bewerkte landerijen waar de eerste vruchten bovenkomen, het vee op de weide, er zit weer leven in op die aardbol. Dat frisse lentegroen, het gezang van ons gevederde vrienden, en de in volle snelheid voorbij vliegende zwaluwen laag over de grond, machtig mooi en uiterst genietbaar ver weg van het drukke verkeer, en van de gehaaste samenleving daarvoor gaan wij wandelen, enkel de zon ontbreekt maar daar kan niemand iets aan doen. Hopelijk komen wij tot het besluit, dat wij dat moeten koesteren, en wat het ook ons steentje bijbrengen om deze rijkdom te kunnen behouden, zonder daarom naar extreme omstandigheden te grijpen. Intussen komen wij ook naast een stukje nostalgie, het keurig gerestaureerd stationnetje van Wijnendale omgetoverd tot een heerlijke horecazaak. Wij dwarsen de weg en blijven de bedding volgen, maar even later wijken wij links af de verzorgde wijk binnen. Na een stukje landelijk parkoers bereiken wij de agglomeratie Wijnendale en staan wij plots terug voor het stationnetje via de oude Wijnendalestraat.

Wij krijgen nog een behoorlijk mooi stukje natuur, maar dat het aan de frisse kant is bewijzen de madeliefjes in de grasberm, hun bloemknopje blijft gesloten. Maar een uniek stukje staat ons nog te wachten, namelijk het provinciaal domein D’ Aertryke. Mooi kronkelende dreven, enkel waterpartijen en een heel mooi kasteel. In ieder geval het was een heerlijke natuurtocht langs en door de groene gordel van het houtland.

De wandelclub de Torhoutse Gordel, jullie hebben gebracht wat wij ervan verwachten, wij hebben er heerlijk van genoten.

Daarom parkoermeester, organisatie en medewerkers van harte, proficiat en van harte dank voor jullie inzet. Hou jullie goed het allerbeste en tot een volgende wandelgelegenheid.