2-daagse Dijleland

Datum van het evenement:

23 september, 2023

Tijd van het evenement:

06:30

Plaats van het evenement:

Hotel Rastelli

2-daagse wandelvakantie

Dijleland

23-24 SEPTEMBER 2023

In de driehoek Mechelen-Leuven-Brussel vinden we het Dijleland terug; een bijzonder mooi lichtglooiend wandelgebied met enkele prachtige natuurgebieden. De regio is bijzonder divers want moerassen, bossen, graslanden en diep uitgesneden holle wegen zorgen voor wandelfun van het hoogste niveau.

We logeren in hotel Rastelli*** dat zich midden in het centrum van Tervuren bevindt. De 44 driesterrenkamers beschikken over alle moderne comfort zoals een terras, bad/douche, WC, telefoon, tv en gratis WIFI. ’s Morgens genieten we van een uitgebreid ontbijtbuffet. Het hotel biedt geen avondmaal aan maar onze groep trekt naar restaurant Het Park alwaar we een driegangenmenu kunnen gebruiken. ( Info : www.hotelrastelli.be )

Ook het lunchpakket op zondag is in de totaalprijs inbegrepen.

 

 


Zaterdag 23 september (23,1km)

Voormiddag : Berg (Kampenhout) – Veltem-Beisem (12,5km)

Om 6u30 vertrekken we met onze minibusjes richting binnenland om na een tussenstop het dorpje Berg te bereiken. We laten onze wagens achter aan de pittoreske St-Servatuskerk en trekken bijna onmiddellijk “Het Torfbroek” in. Deze schitterende brok natuur bestaat vooral uit vijvers en natte graslanden. Een wondermooi houten vlotterpad laat ons optimaal genieten van dit natuurreservaat.

Na deze mooie start trekken we via onverharde paadjes naar Nederokkerzeel waarna we het Silsombos binnenstappen.

 

 

 

Dit bos is een mysterieuze plek waar legendes en natuur met elkaar verstrengeld zijn. De Zwarte madam, een OLV-beeld, speelt daarin de hoofdrol. Sommigen omschrijven dit natuurreservaat als betoverend mooi, zeker als de duizenden bosnarcissen bloeien. Ter hoogte van Kwerps verlaten we dit stukje bos; enkele buurtwegen nemen ons nu mee richting de Molenbeekvallei dat een natuurlijke habitat is voor de mooie ijsvogel. Reeds van ver spotten we het kerkje van Beisem dat met z’n karakteristiek kerktorentje, waarvan de spits de vorm heeft van een appel, bijzonder opvalt. Eens we dit monument gepasseerd zijn is het niet zo ver meer naar het centrum van Veltem alwaar we onze rust inlassen.

Namiddag : Veltem-Beisem – Berg (Kampenhout) (10,6km)

Na onze middagpauze zoeken we opnieuw het aardige valleitje van de molenbeek op. Het pad slingert langs het smalle waterloopje en brengt ons opnieuw het Silsombos in. Naar Vlaamse normen is dit een zeer uitgestrekt en waardevol boscomplex met een bijzonder rijke fauna en flora. Het zeer afwisselende traject zwerft door reuzenpaardenstaarten en dotterbloemen door tot we op de “Zwarte Madam botsen”. Hier moeten we extra voorzichtig zijn want een legende verteld dat mensen op een onverklaarbare wijze in de Molenbeek werden getrokken om er de dood door verdrinking te vinden.

Nadat we snel deze akelige plaats hebben verlaten maken we gebruik van leuke buurtwegen. We bereiken het “Landgoed Ter Bronnen”, een landschappelijk restant dat bestaat uit een vijver met oeverzones. In de jaren ’30 heeft men hier een poging ondernomen om een elitaire volkstuin aan te leggen. Het bleef echter bij een probeersel maar dit groene stukje is zeker de moeite om te ontdekken.

 

 

 

Bij het verlaten van het landgoed zijn we echt heel dicht bij onze minibusjes. Slechts een steenworp verder vinden we (hopelijk) onze busjes terug. We hebben er een zeer afwisselende tocht van 23 vlakke kilometers opzitten. Tijd om even binnen te wippen in O’berg Inn, de plaatselijke café.

 

 

 

 

Zondag 24 september (17,6km of 26,1km)

Voormiddag : Tervuren – Everberg (13,5km)

Nadat we er hebben overnacht beginnen we ook onze wandeling in Tervuren. Meer bepaald in het impressionante park, ook wel de Warande genoemd. De monumentale overblijfselen van een rijk verleden geven extra flair aan deze groene oase. Een wandeling tussen majestueuze eiken en beuken, langs elegante Franse tuinen, vijvers en bloemperken, is een verademing. Na enkele kilometers verlaten we deze tuinen en stappen langs het riviertje “de Voer” in de richting van Vossem. Net voor de dorpskern kiezen we een noordelijk traject dat ons naar het Moorsel-en Hogebos brengt; we bevinden ons nu in de gemeente Moorsel. Via gezellige paadjes en boswegeltjes komen we in Everberg waar we in café ’t pleintje onze middagpauze zullen houden.

Namiddag : Everberg – Tervuren (4,6km of 12,6km)

Via voetweg 24 verlaten we Everberg en wandelen naar de Mierenberg, een kluit van 15 meter hoog. In de verte lonkt jeugdinstelling “de Grubbe” waar zware jeugddelinquenten worden opgevangen. Onze route slingert door het Kinderenbos waarna we de E40 dwarsen.

 

 

 

We zijn nu op weg naar Leefdaal alwaar het renaissancekasteel “ de Liedekercke” een juweeltje is.
(Ter hoogte van het kasteel kan men de lijnbus nemen naar het marktplein van Tervuren, dit na 17,6km).

Van hieruit volgen we opnieuw de kronkelende “Voer” en dit tot in het centrum van Vossem.

Enkele glooiende veldwegen brengen ons opnieuw aan de rand van het park van Tervuren. We moeten alleen nog het bos doorkruisen om de kasteelvijver te bereiken waar de minibusjes op ons wachten.

 

 

 

 

 


Praktische informatie

We vertrekken om 6u30 op de parking Packo langs de Torhoutsesteenweg  in Zedelgem (iedereen kan hier veilig z’n auto parkeren op de privé-parking)

 

Prijs

  • In een dubbele kamer : 140€ per persoon
  • In een éénpersoonskamer : 185€ per persoon

 

Inbegrepen

Vervoer per mini-bus, deelname in de dieselkosten, verblijf in vol pension bestaande uit ontbijtbuffet, 3-gangenmenu (dranken niet inbegrepen) en lunchpakket voor de zondagmiddag.

 

Inschrijven

Via mail : info@4op1rij.be . Graag meteen het voorschot van 40€ per persoon betalen op rekeningnummer BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem

Beschikbare plaatsen

27 (11 dubbele kamers + 5 éénpersoonskamers)

Opmerking

Wandelboekjes + stempelkaarten worden afgestempeld.

Je kan de brochure van de 2-daagse hier downloaden.

Plaats van het evenement:

  • Hotel Rastelli
  • Hoornzeelstraat 63
  • Tervuren

Evenement Details - Planning

  • 23 september, 2023 06:30   -   24 september, 2023 23:59
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress