Busreis “Pays des Colinnes”

Datum van het evenement:

21 oktober, 2023

Tijd van het evenement:

07:00

Plaats van het evenement:

Pays des Colinnes

Zaterdag 21 oktober 2023

BUSREIS

RONSE EN HET PAYS DES COLLINES

Net ten zuiden van Ronse en net over de taalgrens vinden we een streek waarvan het landschap bestaat uit glooiende heuvels : het prachtige ‘Pays des collines’. In dit bocagelandschap dat bestaat uit plukken bos en weiden vinden we stille dorpen terug zoals Ellezelles, Frasnes-les-Anvaing en Buissenal. Het is een echt wandelparadijs dat we jullie graag willen leren kennen.

We hebben opnieuw een programma samengesteld met voor elk wat wils. Er zijn meerdere wandelafstanden mogelijk; we brengen een bezoek aan de marktstad Ronse en we gaan op bezoek bij brouwerij ‘Brasserie des Legendes”; trotse makers van Goliath, Hercule en Quintine.

 

 

 

 

 

Vertrek : om 7u op parking Packo langs de Torhoutsesteenweg. Iedereen kan hier veilig z’n auto laten staan.

Programma in de voormiddag

* Wandelingen van 6,5km of 11,9km

We vertrekken dus om 7u en rijden, met een plasstop in Froyennes, naar Frasnes-les-Buissenal. Helemaal te lande zal de bus de wandelaars droppen, bijna meteen kunnen we het uitgestrekte Bois d’Hubermont binnenwandelen dat zich boven op een heuveltop bevindt.

Mooie bospaadjes, zoals het sentier du vignobles, wisselen af met glooiende veldwegels en geven een mooi beeld van deze geweldige streek. We verlaten even het bos maar niet voor lang want zo’n magnifieke veldwegel neemt ons opnieuw mee het bos in.

Onderweg passeren we de plaats waar er zich een oude Romeinse groeve bevond; alleen de straatnaam doet er (Carrière Romaine) nog aan herinneren. Na 6,5km bereiken we het piepkleine gehuchtje Sémenil waar de bus ons staat op te wachten. Hier kunnen we genieten van een verfrissing en de mensen die willen stoppen kunne hier meerijden met de bus naar Ellezelles; onze middagpauze.

Voor het tweede deel van deze voormiddagwandeling volgen we de GR123 die ons op sleeptouw zal nemen naar Ellezelles. Nu stappen we meestal door een open landschap waar we kunnen genieten van de aangeboden panorama’s over deze bekoorlijke regio. Als we Elzele bereiken staan er bijna 12km op onze wandelteller.

* Marktdag in Ronse

Als je niet veel zin hebt om te wandelen kan je op deze zaterdagmorgen een bezoek brengen aan de markt in Ronse.

Niet alleen de wekelijkse markt is een bezoekje waard want Ronse heeft een rijk textielverleden en herbergt dus heel wat architecturale pareltjes uit het einde van de 19de eeuw.

Wandel door de vroegere fabriekssteegjes, geniet van een terrasje op de Grote Markt en bewonder de talrijke gebouwen in art-deco en art-nouveau in het gezellige centrum.
Stadswandeling van 3,5km te downloaden van onze website.

 

Programma in de namiddag

* Wandelingen van 8km of 12,5km

We volgen deze namiddag een deel van het sentier de l’étrange langswaar we tal van kunstwerkjes zullen tegenkomen. Onze route blijft gewoonweg zeer mooi; net zoals deze morgen wisselen bossen en velden af. Plots bereiken we het oude spoorwegtraject van lijn 87 dat Ronse met Flobecq verbond, dit is de aanzet tot een wat moeilijker stukje want we stappen nu naar het Pottelbergbos dat gelegen is bovenop één van de vele getuigenheuvels. Dit reliëfrijke bos is werkelijk een droom om in te wandelen. Boven komen we terecht in het gehucht d’Houppe waar de bus op ons wacht. Opnieuw kunnen we hier iets drinken en kunnen diegenen die willen stoppen meerijden met de bus.

 

 

Er wachten ons nu nog 4,5 meestal dalende kilometers, we zakken door het Pottelbergbos een ingesneden beekdal in en zien in de verte reeds de brouwerij “Brasserie des Légendes”, ons eindpunt. In de mooie brasserie “Au chaudron des Légendes” kunnen we deze wandeldag afsluiten met een Hercule, een Quintine of één van de andere plaatselijk gebrouwen biertjes.

* Bezoek aan de brouwerij “Brasserie des légendes”

In de brouwerij van Ellezelles worden de verschillende Quintine-bieren en Hercule gebrouwen.

Na het bekijken van de film “Van het veld tot in je glas” ontdek je hier de brouwzaal, de kuipen (waarin het bier bewaard wordt, totdat de tankwagen het bier naar Ath brengt om daar de laatste stappen van het brouwproces te doorlopen) en onze bierkelder. Daar rusten de “Quintine Bio” en “Quintine Noël” in wijn-, Cognac- of rumvaten. Hun smaak wordt versterkt doordat ze de subtiele aroma’s van de vaten opnemen.

We kunnen ons bezoek afsluiten in de taverne “Au Chaudron des Légendes”, met zijn warme, authentieke inrichting. Je kan er je honger en dorst stillen met plaatselijke, verrassende gerechten en drank. Ondertussen geniet je van een prachtig uitzicht op de brouwzaal en je ziet de brouwer aan het werk. Ook hier kiezen we voor de korte keten en worden alle gerechten bereid met lokale producten.

Dit bezoek is betalend (6,5€ per persoon) en te reserveren bij inschrijving voor deze uitstap.

PRAKTISCHE INFORMATIE

We vertrekken om 7u aan parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Hier kan iedereen veilig z’n wagen parkeren.

PRIJS

15€ PER PERSOON (inbegrepen vervoer per luxe-bus, fooi chauffeur, documentatie voor de culturele wandelaars)

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor deze prachtige dagreis kan via mail : info@4op1rij.be . Graag meteen het verschuldigde bedrag van 15€ per persoon te betalen op rekeningnummer BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem

OPMERKINGEN

* De wandelaars nemen best een lunchpakket mee.

* Wandelboekjes worden afgestempeld

* ’s Middags kan je veranderen van activiteit. Je kan vb. ’s morgens wandelen en ’s namiddags de brouwerijbezoeken. Omgekeerd is eveneens mogelijk.

* Neem reserveschoenen mee zodat we de bus proper houden.

  • Pays des Colinnes
  • Ronse

Evenement Details - Planning

  • 21 oktober, 2023 07:00   -   22:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress