GR-wandelen in de Ardennen

Datum van het evenement:

25 juni, 2022

Tijd van het evenement:

06:00

Plaats van het evenement:

GR5 - Retinne-Banneux

Zaterdag 25 juni 2022

GR5 – 23,4km

RETINNE – BANNEUX

Over een afstand van 2290km verbindt de GR5 Hoek van Holland met het Franse Nice. Algemeen wordt dit pad beschouwd als het icoon van het Grote Routenetwerk. In België loopt het van noord naar zuid door onze prachtige Ardennen, wij gaan het stukje stappen van Retinne  tot aan het bedevaartsoord Banneux.

 

 

 

Deel 1 : Retinne – Ayeneux (7,2km)

Nadat de bus ons heeft afgezet in Retinne stappen we door een weide die dienst deed als trainingsparcours van de overleden motorcrosser Georges Jobé, hij stierf na een bloedziekte op 51-jarige leeftijd en was van Retinne. Door deze weide stroomt het riviertje ‘Julienne’ die we eventjes volgen. We zien nog een ventilatiekoker die herinnert aan het mijnverleden van deze regio. Tussen heggen en bomen wandelen we dit charmante valleitje uit en stappen langs de ‘terril du hasard’ verder richting Micheroux. Het oude spoorwegtraject ‘lijn 38’ is nu omgetoverd tot een Ravel die we eventjes westelijk volgen. We dalen een vallei in om via een smalle doorgang opnieuw de weiden in te duiken; we zijn nu éénmaal in het ‘Land van Herve’. Het fraaie en zeer afwisselende pad loopt eventjes boven een beboste riviergeul vooraleer we na 7km het gehucht Ayeneux bereiken waar de bus ons staat op te wachten na een schitterende eerste traject. (7,2km)

Deel 2 : Ayeneux – Olne (5km)

De smalle graswegeltjes voeren ons tussen weiden en bosjes naar het piepkleine maar beeldschone Saint-Hadelin met z’n prachtige kapel en spijkerlinde. Aan de boom worden in het volksgeloof geneeskrachtige krachten toegekend. In de linde worden spijkers geslagen; deze worden verondersteld de pijnen weg te nemen van de mensen die de spijkers erin kloppen. Door een zeer mooie golvende omgeving stappen we nu verder naar Olne, erkend als één van de mooiste dorpjes van Wallonië. In vroeger tijden leefde het dorp op het ritme van de bedrijvigheid van de kalksteengroeven en spijkersmeden. Wandelend door de steegjes maken we kennis met een dorp dat leest als een geschiedenisboek. De 17e en 18e eeuwse huisjes zijn opgetrokken uit de plaatselijke kalksteen en getuigen van de rijkdom van weleer. We zullen hier ’s middags picknicken.

 

 

Deel 3 : Olne – Fraipont (6,7km)

De rood-witte tekens van de GR5 nodigen ons uit om rond het kerkje te stappen waarna we onmiddellijk weer de natuur opzoeken. Terwijl we maximaal genieten van de prachtige vergezichten dalen de gemakkelijke paden naar de Vesdervallei. Wat verder daalt het rotsiger pad steiler door dichte begroeiing tot in het gehucht Grihanster en verder tot in Nessonvaux dat aan de Vesder ligt.

Een leuk achterafje langs de Vesder brengt ons opnieuw aan de rand van Nessonvaux. Vanaf dit punt bevinden we ons niet meer in het Land van Herve maar in de echte Ardennen. Een superleuk pad brengt ons eventjes weg van de Vesder maar daalt evensnel opniuew de vallei in. Een laatste smalle dreef brengt de wandelaars tot aan het station van Fraipont waar we na 18,9 schitterende kilometers de bus terugvinden.

Deel 4 : Fraipont – Sanctuaire de Banneux (4,5km)

We beginnen deze etappe met een paar trapjes tussen 2 huizen waarna een stevig klimmend bospad ons aan een uitzichtpunt afzet. Dwars door een naaldbos wandelen we nu verder naar het bedevaartsoord Banneux. Even verder maakt het bos plaats voor enkele weiden waarna we het heiligdom binnenwandelen. Banneux is de plek, waar de Maagd Maria tussen 15 januari en 2 maart 1933 acht maal aan het meisje Mariette Beco verscheen. Na deze fraaie wandeling van 23,4km (of minder) zijn er hier genoeg tavernes om onze dorst te lessen.

 

 

 

Tijdens de terugrit stoppen we in de lunchgarden van Ans (Luik) voor een avondmaal.

BESCHIKBARE PLAATSEN: 48

VERTREK: Om 06u00 aan de parking PACKO langs de Torhoutsesteenweg. We houden halverwege even halt voor een korte koffie- en plaspauze.

PRIJS PER PERSOON: 22 €

Inschrijven kan bij Wim Verhelst via mail: info@4op1rij.be of via het formulier hieronder.

Opgelet! Na reservatie moet je steeds een bevestigingsmail terugkrijgen.

Bij inschrijving graag onmiddellijke storting van het verschuldigde bedrag op rekening BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Opmerkingen :

* De bus volgt de hele dag de wandelaars, na elk traject kan je meerijden met de bus.

Evenement is afgelopen

Plaats van het evenement:

Totaal beschikbare plaatsen: 48 (45 over)
  • GR5 - Retinne-Banneux
  • Retinne

Evenement Details - Planning

  • 25 juni, 2022 06:00   -   21:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress