RONDOM ZUID-LIMBURG

Datum van het evenement:

26 mei, 2022

Tijd van het evenement:

06:00

Plaats van het evenement:

Cityhotel Stolberg

Een 4-daagse (wandel)vakantie
26 mei – 29 mei 2022

Deze 4-daagse vakantie is gebaseerd op het wandelboek van Alex Buis dat een prachtige lus van 277km omschrijft rond Zuid-Limburg. Wij zullen natuurlijk niet het volledige traject afstappen maar we kiezen voor 4 heerlijke etappes door 4 afwisselende streken. We doorkruisen 3 landen waarbij we starten aan de rand van de Voerstreek en vervolgens het noordelijk deeltje van de Oostkantons doorkruisen. Op dag 2 verkennen we de onbekende Würmvallei ten noorden van Aken terwijl dag 3 ons door een machtig mooi stukje van de Eifel stuurt. Om af te sluiten stappen we door enkele mooie natuurgebieden langs de Nederlands-Duitse grens.

Iedere dag zorgen we ervoor dat er verschillende afstanden zijn, die je eventueel kan combineren met een andere activiteit.

Natuurlijk vergeten we de “culturele wandelaars” niet want in dit grensgebied vinden we heel wat mogelijkheden om een cultureel-historische uitstap in te plannen.

U leest het, deze 4-daagse wordt werkelijk een must. Mooie natuur combineren we met een snuifje cultuur, gezelligheid en lekker eten. Dit vormt de basis voor een magistrale vakantie.

Dit reisprogramma is nog niet helemaal op punt. Door de grote schade te wijten aan de wateroverlast ter plaatse kunnen we dit najaar niet gaan voorbereiden in de Eifel. Dit zal pas in het voorjaar gebeuren.


VERBLIJFPLAATS

We verblijven tijdens deze vakantie in het Cityhotel Stolberg*** in Stolberg. (www.cityhotel-stolberg.de). Het hotel is gelegen tussen de voetgangerszone en de oude historische binnenstad. De kamers beschikken over alle comfort zoals douche, WC, haardroger, flatscreen-TV, gratis WIFI, frigo’tje. ’s Morgens is er een zeer uitgebreid ontbijtbuffet en ’s avonds genieten we van een lekker diner.

 

 

 

 

 

 



PROGRAMMA

 

Donderdag 26 mei 2022

 

Wandelaars : Voerstreek en het noordelijk deel van de Oostkantons (7 of 19km)

We vertrekken stipt om 6u vanop parking Packo en rijden met 1 tussenstop naar de Voerstreek. De wandelaars beginnen aan hun wandeling op het grondgebied van Remersdaal, het enige dorp in de Voerstreek waar Frans de kerktaal is. In dit gebied ten zuiden van Limburg komt de treinliefhebber aardig aan zijn trekken. De tunnels, de viaducten, het uitzicht op het station van Montzen: het is een waar spoorfestijn. Het hoogtepunt is natuurlijk het indrukwekkende 1200 m lange spoorviaduct van Moresnet. Vlak voor het eindpunt in Kelmis loopt u over het oude tracé van spoorlijn 39b, aangelegd in verband met de winning van lood en zink in het kleine landje Neutraal Moresnet. Ook in Plombières,  een paar kilometer eerder heeft de mijnbouw zijn sporen nagelaten: op de zogenaamde haldes calaminaires groeien door de zware metalen in de bodem planten als het zinkviooltje. En ook de grot waar de Geul via een spectaculaire waterval in verdwijnt, is aangelegd in verband met de mijnwerkzaamheden. Kortom, dit wordt meteen een fantastische glooiende etappe door de Voerstreek en de Oostkantons. 

 

Culturele wandelaars : Maastricht, historische boottocht door binnenhaven ’t Bassin (boottocht is inbegrepen in de prijs  van de reis)

Wij laten u oude tijden herleven door u mee te nemen op deze 2 uur durende boeiende tocht door de historische binnenhaven ’t Bassin (uit 1826).

Wij vertrekken vanaf onze aanlegsteiger richting de sluis van Bosscherveld waar de boot ca. 3 meter omlaag wordt geschut naar de Zuid-Willemsvaart. Vervolgens passeren wij het onlangs prachtig gerestaureerde sluisje 19 en varen door een tunnel, die onderdeel uitmaakte van de voormalige vestingwerken van Maastricht. Daarna varen wij de binnenhaven ’t Bassin binnen en hebben de gasten een prachtig zicht op de oude kadekelders waar vroeger de schepen hun vracht losten. Nu zijn er winkeltjes en restaurants in gevestigd. Via sluis 20 komen wij weer op de Maas terecht en varen terug naar onze aanlegsteigers.


Vrijdag 27 mei 2021

 

Wandelaars : Würmvallei (12 of 23km)

We beginnen deze prachtige wandeldag aan de rand van Aachen en trekken bijna onmiddellijk de Würmvallei in die bijzonder afwisselend is. Jullie zullen verrast zijn door de schoonheid van deze onbekende groene oase die tot in Herzogenrath doorloopt. We passeren oa. de mooie burcht Wilhelmstein en stappen langs oude bruinkoolmijnen waar de natuur weer de overhand gekregen heeft. Na de middag trekken we Nederland binnen en maken een lus rond de sublieme abdij Rolduc vooraleer we het berenbos betreden. Een heerlijk grenspad langs de Würm doet ons grenshoppen want de ene keer wandelen we in Nederland en plots bevinden we ons in Duitsland. Het natuurgebied ‘Limburger Busch” bevindt zich juist voor Rimburg, onze aankomstplaats van vandaag. We vangen nog een blik op van het 12de eeuwse Schloss Rimburg net voordat we café d’r Eck binnen stappen om over deze dag na te kaarten.

 

 

Culturele wandelaars : Halve of volle dag Aachen

Aken staat bekend voor het eerste UNESCO-werelderfgoed van Duitsland, de Dom van Aken, en de vele jonge mensen die je overal ziet. Laat je inspireren door een stad met een spannende geschiedenis en een pulserend leven!

Flaneer door het oude historische centrum of ga shoppen in de hypermoderne winkels. Aken heeft heel wat te bieden voor een volle dag vertier.


Zaterdag 28 mei 2021

 

Wandelaars : Eifel (minstens 2 afstanden worden uitgestippeld)

Deze wandeling moet nog ter plaatse voorbereid worden maar het is de bedoeling dat we vanuit ons verblijfshotel of mits een zeer korte verplaatsing een mooie wandeling maken door de Eifel. Misschien volgen we wel een stukje van de koperroute, alleszins kiezen we voor een zuidelijk traject.

 

Culturele wandelaars : Vrije voor-of namiddag om de historische binnenstad van Stolberg te verkennen. Eventueel bezoek aan het kasteel.

Historische oude stad met indrukwekkend kasteelcomplex, drie oude stadskerken en pre-industriële woningen en werkplaatsen van de kopermeesters. De sfeer en flair van de oude stad doen u de drukte van alledag vergeten en leiden u naar een ontspannen en toch bewogen verblijf. Ondanks zijn lange ontwikkelingsgeschiedenis heeft de oude binnenstad van Stolberg een homogeen aanzicht en overtuigt zij als historisch ensemble zonder uniform over te komen. Naast het uit de 12e eeuw daterende kasteelcomplex zijn er nog vele andere gebouwen en pleinen te ontdekken. Het uiterlijk van de oude stad wordt in hoofdzaak bepaald door de plaatselijke kalksteen. De randen van ramen en deuren en de randen van muren zijn vaak gemaakt van gehouwen arduin, wat resulteert in een visueel aantrekkelijke indeling van de huisgevels. De oude stad omsluit de zuidelijke en westelijke flank van de burchtrots en wordt in hoofdzaak ontsloten door de Burgstrasse, de Schartstrasse, de Klatterstrasse en de Enkereistrasse. Hoewel de bovengenoemde straten tot het einde van de 19e eeuw als hoofdstraten fungeerden, komen zij nu als kronkelende steegjes over. Het oudste bewaard gebleven vakwerkhuis is nog te bewonderen in de Klatterstraße. Het gebouw met huisnummer 12 uit de 18e eeuw deed vroeger dienst als brouwerij. Iets onder de Vichtbachbrug was een vijver (gracht) afgetakt door een stuw, waarvan het water dwars door de kelders van de brouwerij stroomde en zo de temperatuur in de ruimte koelde. Direct aan de Vichtbach ligt de Offermann-Platz, die rond 1760 werd gebouwd als onderdeel van een manufacturenwinkel. Het oude herenhuis, opgetrokken uit breuksteen, doet nu dienst als wooncomplex en het voor het publiek toegankelijke plein nodigt uit tot verpozen in een charmante oude stadssfeer.


Zondag 29 mei 2021

 

Wandelaars : Tussen Gangelt en Susteren, een wandeling door natuurgebieden op de Duits-Nederlandse grens (11 of 22km)

Onze laatste wandeldag start pal op de grens waar we even de Rodebeek zullen volgen. We hoppen hier meerdere keren de grens over tot we het natuurgebied “Tüddener Fenn” bereiken. Dit bos, waar meerdere vennetjes inliggen, maakt deel uit van een aaneengesloten gordel van verschillende natuurgebieden langs de Duits-Nederlandse grens. Na deze doorgang komen we in een wat meer open gebied dat aanleunt tegen Hongen, onze stopplaats voor deze middag.

Langs het smalle riviertje “Saeffeler Bach” en een klein natuurgebiedje verlaten we Hongen en trekken Nederland binnen. Hier, pal op de grens, vinden we het natuurdomein “Ijzerenbosch” dat echt een voorjaarsdomein is. Tapijten vol met voorjaarsbloeiers zijn hier te aanschouwen. Hierna wandelen we Susteren binnen en dat betekend het einde van deze wandel 4-daagse.

 

Culturele wandelaars : Bezoek Sittard (winkels open op zondag)

Sittard is een pittoreske vestingsstad en behoort tot de oudste steden van Nederland. De gezellige historische binnenstad met de markante monumentale bouwwerken, ontvangt je met een hartelijke gastvrijheid. Op het sfeervolle marktplein met de gezellige terrasjes is het heerlijk toeven op zonnige dagen, en bij de vele cafeetjes en restaurants kun je het hele jaar door genieten van het Bourgondische Limburgse leven. De slingerende kleine straatjes blijven je verrassen met hun vele bijzondere en knusse winkeltjes. Sittard staat niet voor niets bekend om haar Bourgondische levenslust.


Vertrek

We vertrekken om 6u stipt op parking Packo langs de Torhoutsesteenweg in Zedelgem. Hier kan iedereen veilig z’n wagen laten staan op de privé-parking van de firma Packo.

Prijzen per persoon

 • In een dubbele kamer : 285€ pp
 • In een éénpersoonskamer : 247€ pp
 • In een driepersoonskamer : 260€ pp

Inbegrepen

 • Verblijf in half pension (ontbijt-avondmaal)
 • Bus + fooi chauffeur
 • Boottocht op dag 1 voor de culturele wandelaars. Diegenen die wandelen krijgen ditzelfde bedrag (16€) uitbetaald in consumpties.

Inschrijven

Inschrijven voor deze reis kan pas vanaf 15 oktober en dit via deze pagina. Lukt het niet om via deze weg in te schrijven, dan kan je altijd mailen naar info@4op1rij.be .

Bij inschrijving vragen we een voorschot van 75€ per persoon, graag dit bedrag binnen de 5 dagen overschrijven op rekeningnr. BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem.

Verzekering

Er kan optioneel een reis-en annuleringsverzekering genomen worden (volledige dekking). Deze bedraagt 22,42€ per persoon; dit bedrag moet samen met het voorschot overgeschreven worden.

Op aanvraag sturen we u graag de polis van deze verzekering.

Opmerkingen

 • Kleine wijzigingen kunnen zich nog voordoen in het programma.
 • Er kunnen 49 personen mee op deze 4-daagse verdeeld over 20 dubbele kamers, 6 singles en 1 driepersoonskamer.

Reisleiding : Chris & Wim

Evenement is afgelopen

Plaats van het evenement:

Totaal beschikbare plaatsen: 40 (35 over)
 • Cityhotel Stolberg
 • Grüntalstrae 2
 • Stolberg
 • Duitsland

Evenement Details - Planning

 • 26 mei, 2022 06:00   -   29 mei, 2022 22:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress