Treinstapper 5

Datum van het evenement:

30 juli, 2022

Tijd van het evenement:

09:00

Plaats van het evenement:

Station Holleken

HOLLEKEN – DE GROENE RAND VAN BRUSSEL

10-17-26,5km

Dat onze “treinstappers’ een uniek concept zijn dat echt aanslaat is geen geheim meer. De voorbije edities waren telkens pareltjes met een overdosis aan natuur. Voor deze 5e wandeling trekken we naar de groene zuidrand van Brussel waar we een prachtwandeling uitstippelen door een verrassend glooiend landschap. We starten aan het station van Holleken, deelgemeente van Linkebeek.

PRAKTISCH

De wandeling vertrekt om 9u op de parking van station “Holleken”

 • Met de auto : Via de E40 en afrit Drogenbos op de E19 bereik je in ongeveer 1u10 minuten het station van Holleken.
  Er is een kleine parking aan het station (Perkstraat 44). Indien volzet parkeer je in de “Lange Haagstraat” of de” Esselaar”.
 • Met de trein :
  • Vertrek vanuit Zedelgem : 7u15 – via overstappen in Brugge en Brussel-Zuid bereik je Holleken om 9u01 (2 overstappen)
  • Vertrek vanuit Brugge : 7u31 – via overstap in Brussel-Zuid bereik je Holleken om 9u01. (1 overstap)

PRIJS: voor leden van wandelclub “Vier op een rij” is deze dagtocht GRATIS.

INSCHRIJVEN:  hieronder via het formuliertje of een mailtje naar info@4op1rij.be

PARCOURS:

Veel mensen zijn er zich niet van bewust maar het Brussels Hoofdstedelijk gewest is omringd door een prachtige groene gordel die veel hoofdsteden ons benijden. Dit is een verbluffende wandeling door een hele reeks natuurdomeinen ten zuiden van onze hoofdstad.

We verlaten het landelijk ‘stationneke’ en wandelen door een glooiende omgeving in de richting van Linkebeek. Meteen biedt een eerste pluk bos zich aan; het Buysdellebos werd waarschijnlijk rond 1800 aangeplant en is één van de laatste overblijfselen van het ‘Carboonwoud’, een eikenbos dat aan het begin van onze tijdsrekening het centrum van België toedekte. Na een kort intermezzo van uitgestrekte akkers stappen we het Verrewinkelbos binnen waar er meer dan 200 jaar oude beuken als kathedralen staan te pronken. Dit stuk groen behoorde vroeger bij het Zoniënwoud en wordt nu beheerd door Natura-2000; zeg maar de Natuurpunt van Brussel.

 

 

We wandelen Ukkel binnen en betreden de “Kauwberg”, een vroegere zandgroeve. Het gebied strekte zich uit over een heuvel van 100m hoogte die gestaag werd afgegraven. Deze zone werd ingepalmd door een weelderige vegetatie die zorgt voor een fantastische wandelomgeving.

Ter hoogte van de Ukkelse begraafplaats dwarsen we een drukkere invalsweg en meteen belandden we in natuurgebied nr.4 : het “plateau van Engeland”. Deze natuurstrook is het bewijs van de ‘volkse tijd’ en dat men in deze periode ook begon te streven naar meer natuur in de stad. Meteen hierna volgt het “Kinsendael-Kriekenput natuurreservaat” waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Middeleeuwen. Dit vroegere kasteeldomein loopt zachtjes af naar het valleitje van de Geleytsbeek, een zijriviertje van de Zenne en is werkelijk een pareltje om door te wandelen.

 

 

Mensen die de 10km stappen kunnen vanaf hier naar het station “Ukkel-Kalevoet”, van hieruit kan je uw trein terug nemen richting West-Vlaanderen.

We volgen nu eventjes die Geleytsbeek die dwars door het natuurgebied “Keyenbempt” loopt; ons zesde en laatste natuurgebied voor de middagstop. Deze zone heeft een grote ecologische waarde; ze combineert een landelijke omgeving met moerassen en moestuinen waarvan de moeraszone met bloemenweiden de allermooiste plaatsjes opleveren. Onze wandelteller staat op 12km als we even verder in het centrum van Drogenbos café ‘Le Pavillion’ binnenwandelen voor onze middagstop.

Na onze middagpauze merken we meteen kasteel “Calmeyn” op dat in een opvallende Italiaanse stijl is opgetrokken. Enkele centrumstraten brengen ons naar het “Frankveld” waar natte weiden, beekjes, watervalletjes en vijvers het landschap sieren. Trouwens, we bevinden ons nu in Beersel.

Nu volgt er langs de Zenne een rustig stukje, de Zennebeemden staan garant voor een Breugheliaans schilderij dat ieder van ons zeker zal aanspreken. In de verte doemt het kasteel van Beersel op maar wij stappen een mooi pad in dat ons langs vijvers en weiden brengt.

Mensen die de 17km stappen kunnen vanaf hier naar het station “Beersel”, van hieruit kan je uw trein terug nemen richting West-Vlaanderen.

We zijn nu op weg naar het Dwersbos en het gelijknamig kasteel alwaar de restanten van een oude viskwekerij nog opvallen. Even verder bereiken we opnieuw het grondgebied van Linkebeek en begint onze cirkel zich stilletjes aan te sluiten.

Maar eerst volgt er nog een toppertje want het Schaveyspark en het Kleetbos zijn een ware verademing. We wandelen over holle wegen door loof-en naaldbos, boomgaarden, weilanden en langs bronnen. Deze laatste zorgt voor een boeiend waterleven in het 55ha grote ongerepte park. Voetweg 32 brengt ons opnieuw naar de bewoonde wereld maar er volgt nu nog een verrassing want we ontdekken een verborgen brok natuur midden in Linkebeek.

Het wijnbrondal is een fascinerende vallei waarvan je zeker niet zou denken dat we hier midden in het Brussels Hoofdstedelijk gewest zijn.

Dit is de ideale afsluiter van een heerlijk afwisselende wandeltocht door de Brusselse rand. De tocht gaat over 80 à 85% onverharde wegels en dat zou je zeker niet verwachten hier aan de Brusselse zuidrand.

We sluiten deze wandeldag af met een drink in “The post local bar” vooraleer terug te keren naar de ‘heimat’.

Tot eind augustus is er een speciale actie bij de NMBS : 1 ticket aankopen + 1 GRATIS.

Evenement is afgelopen
Totaal beschikbare plaatsen: 100 (91 over)
 • Station Holleken
 • Perkstraat 44
 • Holleken

Evenement Details - Planning

 • 30 juli, 2022 09:00   -   19:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress