Treinstapper 8 – Eine – Oudenaarde

Datum van het evenement:

21 april, 2023

Tijd van het evenement:

08:24

Plaats van het evenement:

NMBS Station Eine

VRIJDAG 21 APRIL

EINE – OUDENAARDE

12 – 17 – 20,5 – 24km

Deze treinstapper is een zeer afwisselende wandeling aan de rand van de Vlaamse Ardennen. We beginnen aan het station van Eine en eindigen aan het station van Oudenaarde. Deze keer is de tocht geen luswandeling want het laatste stuk tussen Oudenaarde en Eine is door de aanwezigheid van heel wat industrie echt niet interessant. De treinrit terug naar Eine duurt slechts 4 minuten en kost maximaal 2,5€.

PRAKTISCH

We spreken af aan het station van Eine alwaar de wandeling om 8u30 zal beginnen.

  • Met de auto : E40 naar Gent, vervolgens E17 richting Kortrijk. Neem afslag 8 (De Pinte). 50 min. rijden.
  • Met de trein :
  • Vertrek vanuit Zedelgem : 6u55 – via overstap in Brugge en Gent bereik je Eine om 8u24
  • Vertrek vanuit Brugge : 7u25 – via overstap in Gent bereik je Eine om 8u24.

PRIJS: voor leden van wandelclub “Vier op een rij” is deze dagtocht GRATIS.

INSCHRIJVEN:  www.4op1rij.be/evenementen of een mailtje naar info@4op1rij.be

PARKOERS:

Bijna onmiddellijk steken we via de Ohiobrug de Schelde over. Deze markante brug wordt gekenmerkt door 4 kolossale beelden van bizons in aanvalshouding. Deze kunstwerken werden geschonken door de Amerikaanse staat Ohio als herdenking aan de ‘Slag aan de Schelde’. Van zodra we de overkant bereiken duiken we ons eerste natuurgebied van de dag in : ‘de Reytmeersen’. Op dit vroeger motocrossterrein zijn de Gallowayrunderen en Konikpaarden nu heer en meester. We maken een lus en stappen vervolgens langs de visvijvers van Nederename om zo het jaagpad langs de Schelde te bereiken.

 

Net voorbij de volgende brug stappen we door de archeologische site van Ename. Nog voor het jaar 1000 preikte op deze plaats een burcht en een abdij. Wij wandelen rond de opgravingen en vervolgen onze weg richting Ename-dorp.

Nu volgt er een mooi stukje want enkele graspaden langs de Riedekensbeek nemen ons op sleeptouw richting het prachtige Enamebos. Reeds in de Middeleeuwen was deze groene zone een bekend gebied en behoorde toe aan de abdij van Ename. Heden ten dage is dit bos door zijn schoonheid geklasseerd als beschermd landschap waar het heerlijk wandelen is.

Na een behoorlijke lus door het bos trekken we nu zuidwaarts, richting Volkegem. We zien dat het landschap meer glooiend wordt; nadat we even geflirt hebben met het Wallebos biedt de eerste heuvel zich aan, nl. de Wolvenberg. Deze bult is gekend uit meerdere wielerklassiekers en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8%. Wij stappen helemaal niet tot op de top maar kiezen het Volkegempad dat ons in het gelijknamig dorp brengt. Hier, in de schaduw van de kerk genieten we na 12 zeer mooie kilometers in café “Den Obus” van een welverdiende rustpauze.

 

 

 

De wandelaars die wensen te stoppen kunnen van hieruit de lijnbus nemen tot aan het station van Oudenaarde.

Na een gezellige babbel in den Obus stappen we algauw door het Volkegembos, we maken een ferme kronkel door dit groene wandelparadijs. Plots komen we in het typische landschap van de Vlaamse Ardennen. Verdoken in een glooiing van de omgeving duikt plots het kerktorentje van Edelare op, weeral zo’n piepklein dorpje waar de tijd even heeft stilgestaan.

Ook hier kunnen de wandelaars de lijnbus nemen tot aan het station van Oudenaarde. Er staan hier 17km op de stappenteller.

De wandelaars trekken nog even verder zuidelijk tot in de schitterende Maarkebeekvallei. Zalige wandelpaadjes leiden ons langs het kabbelende waterloopje en brengen ons tot in de dorpskern van Leupegem.

Ook hier kunnen de mensen opnieuw de lijnbus nemen naar het station van Oudenaarde en dit na 20,5km.

 

 

 

We vatten het laatste stuk aan dat door het gemeentelijke natuurgebied ’t Spei loopt. Dit redelijk recent aangeplant bos is alleen toegankelijk voor wandelaars. Natuurlijk maken we gretig gebruik van de mooie wandelpaden die een deel uitmaken van de groene gordel rond Oudenaarde. We steken de brug over de Schelde over en meteen bevinden we ons in de mooie stadskern van Oudenaarde. We steken de schitterende Markt over en doorkruisen nog eventjes het Liedtspark alwaar het kasteel en de vijver met fontein de belangrijkste aantrekkingspolen zijn. Nog een duwtje en we arriveren aan het station alwaar we samen nog van een verfrissing kunnen genieten in één van de lokale cafeetjes. Van hieruit nemen we de trein terug naar Eine.

OPMERKING

Best uw treinticket Oudenaarde-Eine op voorhand online aankopen.

Je kan de beschrijving van deze treinstapper hier downloaden.

 

Plaats van het evenement:

  • NMBS Station Eine
  • Ohiostraat
  • Oudenaarde

Evenement Details - Planning

  • 21 april, 2023 08:24   -   00:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress