Treinstapper 9 – Poperinge

Datum van het evenement:

1 juli, 2023

Tijd van het evenement:

07:30

Plaats van het evenement:

NMBS Station Poperinge

ZATERDAG 1 JULI 2023

POPERINGE

15 – 20 – 29km

Deze treinstapper wordt net iets anders dan dat je van ons gewoon bent. We worden vanuit Zedelgem met een bus naar Proven gebracht waarna we stappen tot aan het station van Poperinge. Van daaruit keren we met de trein huiswaarts. Tijdens deze verrassende wandeling ontdekken we het mooie gebied van de “Dode IJzer” dat de grens vormt tussen Frankrijk en België. In Houtkerque verpozen we in een zaaltje waarna we via Watou, het Helleketelbos en langs De Vleterenbeek Poperinge binnenstappen. Dit wordt een mooie wandeltocht die je zeker niet mag missen!

PRAKTISCH

We vertrekken om 7u30 aan de kerk van Sint-Elooi. (Pastoor Staelensstraat)

PRIJS: We vragen 7€ per persoon voor het busvervoer naar Proven.

INSCHRIJVEN:  Inschrijven is deze keer verplicht omdat de plaatsen op de bus beperkt zijn. Graag aanmelden via info@4op1rij.be.

PARKOERS:

Nadat de bus ons aan halte “Proven Landing” heeft afgezet neemt een trage weg ons meteen op sleeptouw richting Haringe. Dit charmante schrevedorp vormde samen met Roesbrugge ooit de eerste fusiegemeente van ons land. Dat er in deze regio vroeger veel geblauwd werd bewijst het standbeeld van ‘Karel de Blauwer’; een ode aan de smokkelaars die hier vroeger hun leven riskeerden.

Via prachtige onverharde paadjes wandelen we nu richting Roesbrugge waar we het jaagpad langs de nog jonge IJzer aansnijden. Deze aantrekkelijke wegel brengt ons via enkele omwegen naar de Franse grens die we blijven volgen tot aan het gekende smokkelaarsbrugje over de Heidebeek. Dit is de enige manier om Frankrijk binnen te wandelen; via deze houten overspanning vervolgen we onze weg op Frans grondgebied.

Even verder verlaten we “ l’Yser’ en stappen langs landelijke baantjes naar Houtkerque. In het zaaltje van café-drankenhandel “Au Cygne” kunnen we onze meegenomen picknick nuttigen. Hier staan er 11,2km op de wandelteller.

Na de verpozing leidt een mooi wegeltje ons weg van de dorpskern. We stappen door een gebied waar de verhalen over blauwers en kommiezen herleven. Als een dief in de nacht slopen de blauwers de grens over om hun smokkelwaar de schreve over te brengen maar het gevaar loerde steeds in de vorm van de kommiezen. Algauw bereiken we de Heidebeek die de natuurlijke grens vormt; hier prijkt nog steeds het voormalige  blauwerscafé “ A la frontière Belge” alwaar de smokkelaars wachtten op het ideale moment om hun sprong over de grens te wagen.

We stappen na 15km het mooie kunstenaarsdorp Watou binnen alwaar de wandelaars die kiezen voor de kortste afstand op het knusse marktplein de belbus nemen naar het station van Poperinge. Even buiten het dorp stappen we een graswegel in die heerlijk door de velden slingert en ons een stapje dichter brengt bij het Helleketelbos.

 

 

Dit bos van 56 hectare is niet zo onheilspellend als zijn naam doet vermoeden. Er wonen geen heksen of duivels, wel bijzondere diertjes. In de vroege ochtend of valavond kan je wel eens oog in oog staan met een ree. De zeldzame baardvleermuis zet dan weer ’s nachts de bloemetjes buiten. We doorkruisen een stukje van mysterieuze bos om vervolgens na ongeveer 20km café “De Helleketel” te bereiken. Van hieruit vertrekt eveneens de belbus voor wie naar het station van Poperinge wil.

 

 

 

Het laatste traject is een bijzonder mooi stukje door het Hoppeland. We doorkruisen opnieuw een deeltje van het Helleketelbos waarna een aardeweg ons een mooi uitzicht presenteert op de West-Vlaamse heuvelrug; in de verte merken we de toren op die boven op de Catsberg staat.

Een onverhard pad daalt het valleitje in van de Vleterenbeek die we toch enkele kilometers volgen. Het schitterende wandelpad loodst ons Poperinge binnen waar we deze stevige wandeling van 29km afronden aan het station.

 

 

 

BELANGRIJKE OPMERKINGEN

* Mogelijke wandeltochten

– Je stapt mee tot in Watou = 15km. Je neemt hier de belbus naar het station van Poperinge. Kostprijs : 1,7€ (Wij zorgen voor tickets, jullie hoeven niks te doen)

– Je stapt mee tot aan café Helleketel = 20km. Je neemt hier de belbus naar het station van Poperinge. Kostprijs : 1,7€ (Wij zorgen voor tickets, jullie hoeven niks te doen)

– Je stapt mee tot aan het station van Poperinge = 29km

 

OPGELET! Iedereen keert met de trein  terug naar Zedelgem, Brugge of ……..

 

* Inschrijven voor deze daguitstap is VERPLICHT via mail : info@4op1rij.be (Je krijgt steeds een antwoordje terug). Je vermeld zeker het volgende :

– Welke afstand je zal stappen (we moeten weten hoeveel personen er meegaan met de belbus)

– Je schrijft zeker 7€ over voor de busreis naar Proven + 1,7€ extra indien je de 15km of 20km stapt. Dit laatste voor de belbus. Graag onmiddellijke overschrijving op rekeningnummer BE23 6528 0924 2891 van Busreizen 4op1rij, Achiel Rommelplein 5, 8210 Zedelgem

 

* We vertrekken om 7u30 aan de kerk van Sint-Elooi (Pastoor Staelensstraat).

Je kan de beschrijving van deze treinstapper hier downloaden.

Totaal beschikbare plaatsen: 52
  • NMBS Station Poperinge
  • Ieperstraat 167
  • Poperinge

Evenement Details - Planning

  • 1 juli, 2023 07:30   -   00:00
Deel dit evenement
VOEG TOE AAN JOUW KALENDER
© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress