Aardenburg – Draaibrug – Aardenburg (12,3 km)

Zeeuws-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Kaai, Aardenburg (coördinaten: N51°57.376 E003° 44.133)

Net over de grens ligt het historische Aardenburg, de oudste stad van Zeeland. We gaan van start aan de Middeleeuwse kaaipoort want dit was vroeger een belangrijke Romeinse vesting. We vertrekken noordwaarts en betreden na enkele honderden meter “de Havengeul”. Hier stroomde vroeger de Ee, een aftakking van de Zwingeul. In 2006 begon men hier met het uitgraven van de Middeleeuwse havengeul wat leidde tot het ontstaan van een schitterend natuurgebied. Via een poortje betreden we deze zone en stappen we op een dijk door het mooie landschap. Het graspad slingert heel natuurlijk door dit gebied en biedt ons prachtige uitzichten over waterplassen bevolkt door duizenden watervogels. Terwijl we voorzichtig slalommen tussen de poelen en de vele schapenkeutels, genieten we van het Zeeuwse landschap. We zijn nu aangekomen in het gehucht Draaibrug; op deze locatie bevond zich in de Middeleeuwen het dorpje Hannekenswerve dat verdween toen het gebied onder water werd gezet.


Ter hoogte van het blauwe bordje “Draaibrug” betreden we ,links door een poortje, een lager gelegen weiland waar schapen heer en meester zijn. Even later botsen we op de restanten van het oude havenfort dat we enkel nog herkennen door enkele verhogingen in het terrein. We volgen nu al een hele tijd de richting van wandelknooppunt 53. Deze stuurt ons via een leuk asfalt en afgezoomd met oude knotwilgen, tot aan een boerderij. Net voor de hofstee moet je oppassen want je route loopt rechts door een goed verborgen poortje. Je klimt de berm op en eens door het poortje bevind je je in een weide. Dwars door de akker loopt er een mooie kreek die je aan de rechter kant blijft volgen. De pijlen  van het knooppuntennetwerk leiden  je in een halve cirkel naar de Oosthavendijk. We volgen deze nu naar rechts tot aan de drukke weg naar Oostburg. Oppassen om de druk bereden weg over te steken! Ga onmiddellijk naar links op de parallelweg. Ter hoogte van een grasperkje met bomen (net voor huisnr.45) dwars je het perkje en bereik je het centrum van Draaibrug. Hier kan je even rusten.

Nu stappen we kaarsrecht de polders in! De Olieweg brengt ons aan de ‘Olieschans’, een geïsoleerde vesting die onderdeel uitmaakte van de Staats-Spaanse linies en die gebouwd werd om de Aardenburgse haven te beschermen. Net in de bocht kan je rechts door een poort het domein betreden, volg de gemaaide graswegel omheen de restanten. Via een metalen poortje stap je op het fietspad langs de drukke Draaibrugseweg. Keer terug richting Aardenburg, aan het rondpunt rechtdoor en kies vervolgens links voor de Peurssenstraat. Net voorbij huisnr. 66 stap je links een smal paadje in dat je op de oude vestingen brengt. Dit is een heerlijk wandelpad dat bijna het einde aankondigt van deze wandeling. Je passeert nog de brandweerkazerne vooraleer je opnieuw na 12 heerlijke kilometers de Kaaipoort bereikt. Hier zijn horecagelegenheden genoeg om je dorst te lessen.


Download file: Aardenburg-Draaibrug.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


[wordpress_file_upload]

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress