Brugge St-Kruis: Een toerke rond Ryckevelde (14,1 km)

West-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Parking Ryckevelde, langs de Holleweg, Brugge (coördinaten: N51°20.337 E003°29.275)

Bereikbaarheid:
BUS: Halte Sint-Kruis Abdij Male. Lijn 58 Brugge-Gent op 600m.


Volg volgende knooppunten :
14 – 15 – 17 – 16 – 55 – 56 – 57 – 58 – 59 – 54 – 51 – 50 – 49 – 48 – 47 – 21 – 20 – 19 – 14


Deze afwisselende wandeling neemt je mee door de bossen van kasteeldomein Ryckevelde en laat je wat verder de Oedelemberg ‘beklimmen’. Verlaat de parking en stap links richting het neogotische  kasteeltje, na amper 50 meter zal je knooppunt 14 terugvinden. Hier gaat het links en meteen ben je op weg voor een mooie wandeling van 14km.

Het pad kronkelt leuk tussen de dennenbomen tot je op een berg wit zand botst. Dit is een overblijfsel van het grotendeels verdwenen heide-en stuifzandgebied en een leuke speelzone voor de kinderen. De volgende kilometer blijf ik de kronkelende boswegeltjes volgen totdat een brede zandpiste me afzet aan de inrijlaan naar waterkasteel “Ten Torre”.


Terwijl ik langs rustige landelijke baantjes stap zie ik links de kerk van Sijsele en zendtoren van de voormalige kazerne.  Ter hoogte van het restaurant “De Zandberghoeve” spot ik de Oedelemberg in de verte maar eerst daalt een weergaloze wegel het valleitje van de Bergbeek in. Dit is een prachtige brok natuur!

Deze beek luidt de klim in naar de Oedelemberg, een kluit van maar liefst 23 meter hoogte. Dit bescheiden niveau is echter hoog genoeg om me te trakteren op een schitterend uitzicht dat reikt van Oedelem naar Sijsele.

Een aangenaam pad blijft eventjes de heuvelkam volgen totdat het grintwegeltje langs een oude witgekalkte hoeve aan hoogte verliest. In de verte merk ik de serres op van het land-en tuinbouwinstituut maar net ervoor sla ik rechts af richting de “Gemene-en Loweiden”.

De naam zegt het zelf, deze weiden afgeboord met scheefgetrokken populieren waren in de Middeleeuwen gemeenschappelijk goed en hebben hun statuut kunnen bewaren tot heden ten dage.

Als ik opnieuw Ryckevelde binnenstap leiden de knooppunten me naar een open plek midden in het bos. Dit blijkt een oude noodlandingsbaan te zijn die nu dienst doet als recreatiezone voor jong en oud. Aan de rand van deze zone stond vroeger “Dikke Bertha”, een zeer oude boomstam die ooit eens getroffen was door de blikseminslag. In 2020 staken vandalen echter de stam in brand zodanig dat er niet veel meer van over blijft.

Net voor het einde van deze mooie excursie kom ik uit op de Holleweg, het aardige kasseitje dat kasteel Ryckevelde verbindt met de abdij van Male die wat verder is gelegen. Van hieruit is het maar een boogscheut naar de mooie parking waar m’n stalen ros trouw op me wacht.


Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.

Download file: Een toerke rond Ryckevelde.gpx

Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.


Eén reactie aan Brugge St-Kruis: Een toerke rond Ryckevelde (14,1 km)

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress