Ingooigem: In het spoor van Streuvels (13,8 km)

West-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Parking naast St-Arnolduskerk, Stijn Streuvelstraat 7, 8570 Ingooigem (coördinaten: N50°81.709 E003°43.502)

Bereikbaarheid:
BUS: Halte ter plaatse: Lijn 72 Kortrijk-Anzegem.


Volg volgende knooppunten :
62 – 61 – 60 – 59 – 58 – 91 – 92 – 93 – 89 – 84 – 83 – 82 – 85 – 86 – 79 – 78 – 77 – 80 – 81 – 37 – 36 – 33 – 32  – 50 – 49 – 53 – 54 – 46 – 47 – 48 – 39 – 40 – 41 – 42 – 44 – 43 – 75 – 74 – 73 – 62


Toen Stijn Streuvels uit het raam van z’n werkkamer keek en het prachtige landschap aanschouwde richting Tiegem zag hij een fantastische wandelregio die we vandaag zullen ontdekken. Wandelen was in die tijd misschien nog niet zo populair als nu maar na afloop was ik met verstomming geslagen door dit Streuveliaans natuurschoon.

Ik laat mijn auto achter op de parking naast de Sint-Antoniuskerk alwaar ik tegen de zijkant van het gebouw de graftombe vind van Streuvels, die de neef was van Guido Gezelle. Naast het graf van de schrijver ontdek ik de tombe van Hugo Verriest; priester, dichter, schrijver en vriend van Streuvels.


Ik start deze fraaie wandeling aan knooppunt 62 en laat me door een aantrekkelijk wegeltje op sleeptouw nemen richting Tiegem. Van zodra ik de bebouwing verlaat zie ik in de verte de witte Bergmolen die opvalt tegen de flank van de Tiegemberg. Het pad volgt zigzag de rand van enkele weiden en bied me telkens een pittoresk panorama aan.

Na een afzink begin ik aan de klim van de Tiegemberg, 79m hoog en al vaak het strijdtoneel geweest van menig wielerwedstrijden. Een tegelpad voert me dwars over de flank en trakteert me op mooie uitzichten. Ik kom midden in een speciale wielerwedstrijd terecht en supporter voor de tandems die zich hier naar boven sleuren.

Een volgende stapwegel zakt richting een waterplas en slingert naar de zuidflank alwaar ik het St-Arnolduspark binnenwandel.

Ik ben verrast om te zien dat de blauwe boshyacinten in bloei staan; een prachtig schilderijtje dat me zomaar gratis wordt aangeboden.

Dit park is al sinds mensenheugenis een bedevaartsoord dat zich bevindt op het hoogste punt, het Vossenhol. Eind jaren ’90 kwam dit in handen van het bisdom Brugge. Ik vind er een mooie boskapel, 3 spiegelende vijvers en enkele kunstmatige grotten terug wat voor een schitterend tafereel zorgt.

Langs een smal tegelpad zak ik enkele meters maar niet veel later wacht er mij een stevige klim; zo eentje waar het zweet me van uitbreekt en waar de kuiten van beginnen te branden. Maar boven wacht de beloning in de vorm van een uitgestrekt vergezicht over het land van Streuvels.

Op de zuidflank springt een bloeiende appelboomgaard in het oog met daarachter de Kluisberg en z’n gelijknamig bos. Ik daal verder en bereik na 6,5km Tiegem-dorp; tijd voor een pauze.
Na een chocoladekoek en wafel te hebben verorberd zak ik verder in de richting van de Scheldevallei. Via de immer aanwezige tegelpaadjes en enkele onverharde wegels trek ik verder richting Ingooigem. De omgeving is lichtglooiend en dat geeft een zekere meerwaarde aan deze mooie wandeling; wat verder slaan we een aardewegel in die de rand volgt van een fruitboomgaard en meteen het begin aankondigt van een zeer mooi deel van het parcours.

Reeds van ver zien we de toren van de St-Arnolduskerk pronken maar onze route krinkelt er van weg. Heerlijke wegeltjes zigzaggen op de flank van de Tiegemberg van links naar rechts en zorgen voor een oriëntatieprobleem.

Als ik dan toch de ‘Waashoek’ wordt ingestuurd zet deze me licht klimmend af aan het “Lijsternest”, het villa’tje waar Streuvels zoveel inspiratie vond voor z’n Vlaamse meesterwerken.


Rechts lonkt de plaatselijke kerk en dat betekend het einde van deze wondermooie wandeling door een verbazingwekkende streek die me ten zeerste kon bekoren.


Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.

Download file: Rond de Tiegemberg (1).gpx

Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.


Eén reactie aan Ingooigem: In het spoor van Streuvels (13,8 km)

  1. wij willen graag eens naar dat bedevaartsoord komen maar wij vinden het niet.
    kan u ons helpen ?
    groeten van hendrik

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress