Ittre – Ronquieres – Ittre (24,8 km)

Waals – Brabant

STARTLOCATIE: Grand Place, 1460 Ittre (coördinaten: N50°64.994 E004°26.358)

Het is net rommelmarkt in Ittre en het is wat zoeken om onze wagen te parkeren. In een smal steegje, net achter het marktplein, raak ik die kwijt. We binden de wandelschoenen aan en meteen brengt een  klimmend paadje ons buiten het centrum van Ittre. We moeten even naar adem happen maar  we worden beloond met een prachtig  panorama over dit minder gekend wandelgebied. Een leuke afdaling later dwarsen we het kanaal Brussel-Charleroi vooraleer we een zeer mooi natuurgebied betreden : la Tourette. Dit bestaat uit een geamputeerde kanaalarm waar de meerpalen er nog  als stille getuigen staan.
We zijn nu op weg naar Virginal-Samme, een nog authentiek dorpje met intieme kerkwegeltjes en draaihekjes. Het landschap is hier wonderschoon en serieus glooiend.
We trekken verder naar het uitgestrekte Bois de la Houssière. De leuke boswegels kronkelen mooi door dit grandioze bos.
Even verder bereiken we het Bois des Rocs! We twijfelen even of we hier door mogen want er staat een bordje ‘privé’.

We nemen de juiste keuze en stappen er gewoon door! Gelukkig maar ,want we ontdekken er een onverwachte natuur. Terwijl we een charmant beekje volgen, onthult er zich gaandeweg een charmant landschap: we wanen ons plots in de Ardennen.


Bij het verlaten van deze schitterende bosdoorsteek belanden we in het gehucht Fauquez, gekend om  de vroegere glasfabriek van Arthur Brancart. Hij was de uitvinder van Marbriet, een opaal glas dat sinds 1919 een spectaculaire uitstraling kende via de art deco. Er werkten 3000 mensen in z’n bedrijf maar het enige dat nog herinnert aan de gouden dagen is de magnifieke glazen kapel, volledig opgebouwd in Marbriet.

Als we de deur openen om een bezoekje te brengen aan de kapel springt er meteen een joviale Waal uit het deurgat:  “Bonjour, entrer…” horen we meteen en  krijgen direct  het hele verhaal te horen over het ontstaan van Marbriet! Het is werkelijk heel mooi om het interieur te bekijken. Er is zelfs een piepkleine tentoonstelling van artefacten in Marbriet en….. je kan hier logeren want het is nu een gîte die je kan afhuren.

Na een bocht in het kanaal verlaten we deze waterloop. Het weggetje klimt langzaam en lang en brengt ons in een open landschap. Op gezellige veldwegen maken we een lus en dalen opnieuw af naar het ‘nieuwe’ kanaal Brussel-Charleroi dat we blijven volgen tot aan de volgende brug.

Nu kiezen we  voor de kortste weg naar Ittre, een afwisseling van veldwegels en smalle verharde baantjes. Die  sturen ons opnieuw naar het geografisch middelpunt van België want dat bevindt zich inderdaad hier in Ittre. De rommelmarkt is bijna afgelopen en we vinden een plaatsje in ‘brasserie des Artistes ‘alwaar we met een streekbiertje deze prachtige wandeldag afsluiten.
Trein naar Braine l’alleud en vervolgens de bus (20 min) naar Ittre (richting Braine-le-comte)


Download file: Ittre-Ronquieres-Ittre.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress