Knooppunten De Panne – Schreve (14,2 km)

West-Vlaanderen

STARTLOCATIE:
Bezoekerscentrum “Duinpanne”, OLMENDREEF 2, DE PANNE (coördinaten: N51°09.151 E002°59.654)
BEREIKBAARHEID:
– Tramhalte “De Panne Kerk” op 700 m;
– Station Adinkerke op 2,1 km;
– Bushalte “De Panne Kerk” op 700 m (enkel op weekdagen!).

Langs het kasseitje verlaten we de parking van het bezoekerscentrum en stappen na het dwarsen van de drukke N34 onmiddellijk het Calmeynbos binnen. Dit duinbos werd in 1903 aangeplant in deze kalkrijke duinen en was eigenlijk een experiment. Maurice Calmeyn wilde weten als loofbos in dit duinengebied goed kon gedijen. Meer dan 100 jaar later kunnen we dit een geslaagde test noemen want de mooie rechte dreven bieden de wandelaars een fantastische omgeving aan.
Plots gaat het bosgebied over in de Krakeelduinen, de leuke paadjes kronkelen tussen de naaldbomen door totdat we het indrukwekkende duinenlandschap van de Westhoek bereiken.

Hier kan je via enkele trappen naar een uitzichtspunt, deze inspanning is zeker aan te raden want het panorama dat je hier gepresenteerd krijgt is werkelijk formidabel.

Nu volgen enkele kilometers door dit ongerepte duinengebied, het wordt een prachtparcours dat op sommige plaatsen wel een inspanning vergt. Je stapt door enkele mulle zandstroken en je moet een paar keer klimmen. Daartegenover staat echter dat de beloning van je inspanning rijkelijk zal zijn. Mooie uitzichten over dit stukje van de westkust en het duinencomplex maken zeer veel goed.

Plots bereik ik de Noordzee en zie ik in de verte de haven van Duinkerke. Ik volg ongeveer 1,5km de dijk en het strand tot pal op de Franse grens. Hier stap ik het grenspad in dat me opnieuw het duinenreservaat laat betreden.

Even verder maakt het mulle zand plaats voor een vastere ondergrond wat toch een beetje vlotter stapt. Via het Oostergrenspad bereik ik voor de tweede keer het Calmeynbos dat we doorkruisen totdat we plots weer in de bewoonde wereld komen.

Net voorbij de militaire begraafplaats slaan we links het ‘Artiestenpad’ in dat eigenlijk de grens vormt tussen de polders en de duinen. De overgang is zeer abrupt en bevat een zeer waardevol biotoop met rijen oeroude knotwilgen en houtkanten. Links kunnen we via een korte klim de Oosthoekduinen in maar ik blijf het schitterende pad volgen dat me afzet aan het gemeentelijk sportcomplex van De Panne.

Achter de sporthal duik ik nu de Oosthoekduinen in voor een laatste prachtig traject.

Ik kom terecht in een grote zandvlakte, het doet me wat denken aan een woestijn. Het is best verrassend want je weet nooit wat er achter de top van de duin schuilgaat. Na deze ‘sahara’ sturen de knooppunten me door een bosje en rond het bezoekerscentrum waar ik enkele uren geleden mijn auto achterliet. Er staan 14,4km op mijn wandelgps en daarmee ben ik best tevreden want dit was best wel een pittig parcourtje.

Bekijk hier het foto-album.

Volg nu onderstaande knooppunten:

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress