Knooppunten Oostkamp-Waardamme (14,1 km)

West-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Parking t.h.v. NIEUWENHOVELAAN 100, OOSTKAMP (coördinaten: N51°13.917 E003°23.882)

Bereikbaarheid:
BUS: Halte Oostkamp-Cardijnplein op 700m van de startlocatie. Lijnen 20, 21, 96 en 79.
BELBUS: Halte Oostkamp-Herten op 300m van de startlocatie.

Net voorbij de kleine parking vind ik knooppunt 55 terug die me meteen het 39ha grote Nieuwenhovebos instuurt. Ik stap via mooie dreven die even verder plaats maken voor kronkelende paadjes langs de bosrand. Meteen is de toon gezet voor een schitterende wandeling die voor 95% op onverharde wegels loopt.

Nadat ik het bos heb verlaten brengen 2 brede aardewegels mij het Rooiveld binnen dat gelegen is op het grondgebied van Waardamme. Als men van hieruit naar het dorp wilde wandelen moest men een stuk langs een drukke invalsweg maar heel recent heeft men over de Rivierbeek een brugje gelegd. Dit opende meteen een hele mooie brok natuur en een bijzonder leuke verbinding naar de bebouwde kom. Ter hoogte van het recreatiepark kies ik de richting van het Kampveld dat vroeger uit woeste heidegronden bestond. Tijdens de wandeling zal je zien dat men hier en daar die heidegronden opnieuw probeert te creëren door de bosgrond te plaggen, zeg maar de bovenste laag verwijderen.

Het Kampveld is een heerlijk wandeldomein waar bossen, graslanden en moerassen elkaar afwisselen. Ik spot meteen een buizerd die op jacht is of misschien geniet hij gewoon, zoals ik, van deze heerlijke omgeving.
Ik trek verder oostelijk en bereik de Papenvijvers, een deel van het Kampveld waar er zich vroeger viskweekvijvers bevonden. Van dat laatste is er niks meer te zien maar dat is niet zo erg want de omgeving is bijzonder rijk aan natuurschoon.

Via de bijzonder attractieve Kampveldreef verlaat ik het bos en kom aan het gelijknamig restaurant. Het volgende stukje is nieuw op het knooppuntennetwerk en kan me ten zeerste bekoren. Dwars door een weide beland ik in het natuurlijk overstromingsgebied van de Rivierbeek dat pal tegen het kasteeldomein Erkegem is gelegen. Ook hier heeft het “Agentschap voor natuur en bos” een sierlijk brugje over het beekje geplaatst wat de toegang tot het Nieuwenhovebos mogelijk maakt.

Ik ben aan de laatste kilometer begonnen en stap via smalle boswegeltjes terug naar de bewoonde wereld. Een brugje brengt me op een bredere dreef die uitvloeit aan de parking waar het enkele uren allemaal begon.

Deze wandeling verdient zeker *****.

Volg onderstaande knooppunten:


Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.

Download file: Tussen Oostkamp en Waardamme.gpx

Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress