Lembeek-Ittre-Lembeek (25,3 km)

Vlaams-Brabant

STARTLOCATIE: Bondgenotenlaan, 1502 Lembeek (coördinaten: N50°73.377 E004°22.479)

Deze schitterende wandeling kronkelt door het grensgebied van Vlaams- en Waals-Brabant. Je laat de auto achter op de parking aan het poortgebouw van het voormalige kasteel van Lembeek. De meeste Lembekenaren herinneren zich nog het kasteel dat in 1972 door de groep Colruyt werd afgebroken om magazijnen te bouwen. Je daalt links naast het poortgebouwtje af  en volgt het smalle asfaltje tot aan de Zenne en het kanaal Brussel-Charleroi. Vanaf hier begint een aaneenschakeling van ontelbare wegeltjes die door een prachtig golvend landschap lopen.

We stappen eventjes langs het kanaal om via een mooie graswegel richting natuurgebied Berendries te wandelen. In de vallei van de Maasdalbeek vinden we hooilanden, kleine bosjes en akkers waar het heerlijk wandelen is.

Even verder doorkruisen we een stukje van het Lembeekbos en komen zo aan de taalgrens. Hier begint het landschap wat steviger te glooien. Net naast de “escargotskwekerij Saint-Veron” dalen we een mooie graswegel in die ons naar het reservaat “Bruyere Matthias” brengt.

Via sublieme holle wegels vervolgen we onze weg in de richting van Braine-Le-Chateau. Onderweg pikken we de rood-gele streepjes op van de  GRP127 “Tour du Brabant-Wallon”. Onze wegel loopt dwars door de plaatselijke sportvelden. We worden er plots onvriendelijk op gewezen dat deze zone door de COVID-reglementering verboden is.

Na Kasteelbrakel trekken we verder in zuidelijke richting en komen via een leuke wirwar van smalle paadjes in het “reserve naturelle l”Ermitage”. Een fantastische wegel daalt de voormalige groeve in totdat we ons plots op het laagste punt van dit natuurpark bevinden. Wat is dit heerlijk wandelen!

Een onophoudelijke aaneenschakeling van onverharde paadjes voert ons nu in de richting van Ittre dat we via een lange weidedoorsteek bereiken. Er staan nu 13,8 onovertroffen kilometers op onze wandelteller.

Na een deugddoende Barbar in Estaminet “à la Couronne”’ volgen we nu de GR12.

Het afwisselende sentier Piotte loopt door weiden en langs bosranden totdat we het “Bois d’Apecheau” in het vizier krijgen. Via een brede dreef volgen we nog eventjes de wit-rode streepjes van de GR. Een hoog gelegen verbindingsweg trakteert ons op mooie uitzichten en loopt recht naar de volgende pluk bos : het “Bois du Bailly” dat onmerkbaar overgaat in het Vlaamse Lembeekbos. Via een lange rechte dreef belanden we in het Malakoffdomein, het vroegere privé-domein van jeneverbaron Claes. In dit gebied bevindt  zich een afgesneden arm van de Zenne en het folieke van Lembeek : de Malakofftoren. We steken opnieuw het kanaal
over en breien zo een eind aan deze fantastische wandeling van iets meer dan 25km.

TIP: In Lembeek is er een treinstation !!!

Download file: Lembeek-Ittre-Lembeek.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


8 Reacies aan Lembeek-Ittre-Lembeek (25,3 km)

 1. The way you put together the information on your posts is commendable. I would highly recommend this site. You might also want to check my page ArticleHome for some noteworthy inputs about Search Engine Optimization.

 2. Your posts in this blog really shine! Glad to gain some new insights, which I happen to also cover on my page. Feel free to visit my webpage Webemail24 about Blogging and any tip from you will be much apreciated.

 3. Beste,

  Graag schrijf ik mij in voor de waanhdelclub. Graag vernemen wij op hoe laat jullie verktrekken.
  Dank bij voorbaat.
  Met vriendelijke groeten,
  Martine Van Heymbeeck

Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress