Luchteren-Drongen: Campagnewandeling (14,9 km)

Oost-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Kinderboerderij “De Campagne”, Gijzelstraat 14, 9031 Luchteren-Drongen (coördinaten: N51°06.648 E003°62.929)

Bereikbaarheid:
BUS: Bushalte Drongen Catriestraat op 400m.


De kinderboerderij is gevestigd in de oude stallen van landgoed De Campagne; een eeuwenoud domein dat toebehoorde aan de broeders Jezuïeten. Het omvat een mooie romantisch aangelegde tuin met kronkelende wandelpaadjes en waterpartijen overspannen met leuke boogbrugjes. Heden ten dage is het eigendom van stad Gent die het openstelt.

Door het hoge ijzeren hek betreed ik het landgoed en gaan meteen rechtsaf voor een verkenning van de mooie tuin.

De allermooiste wegel volgt de buitenrand van het domein en zet me af aan een houten vlotterpad. Zo verlaat ik het bos en kom terecht in een nieuw aangeplant gedeelte.

Na het dwarsen van een invalsweg verandert het landschap en stap ik door een open gebied richting de Vinderhoutse bossen.

Ik betreed nog niet meteen deze groenpool maar volg het prachtige pad langs de bosrand tot aan het jeugdhuis. Hier ga ik 50m links en betreed daarna meteen het domein van residentie ‘Het Leeuwenhof’. Je zou denken dat dit privé is maar stap gerust binnen; je zal hier fantastische wandelwegels terugvinden. Bijna ongemerkt betreden we nu de Vinderhoutse boszone die me heel veel afwisseling zal aanbieden. Lange dreven wisselen af met heerlijke avontuurlijke paadjes tot ik op de Gavergracht bots. Even verder moet ik een stukje langs de weg naar Vinderhoute, deze vormt de scheiding tussen 2 imposante kasteeldomeinen. Aan m’n rechter kant zie ik de torens van het merkwaardig eclectisch kasteel Schouwbroek terwijl ik links het in empire-stijl ogetrokken ‘kasteel Blauwhuys’ kan bewonderen. Net voorbij dit laatste stap ik een oeroud kasseibaantje in dat niet zou misstaan in Parijs-Roubaix.

Wat verder loopt de leuke Zuurhoekwegel uit op de ‘Oude kale’ die de vroegere middenloop is van de Durme. Deze vallei is werkelijk een landschappelijk pareltje, hier zijn er enkele bijzondere plekjes te ontdekken. Eén van die plekjes is de Molenmeers, een waterplas ontstaan door zandwinning en genoemd naar de aanpalende van Vlaenderensmolen. Houd er tijdens de wandeling rekening mee dat dit een zeer kwetsbaar gebied is en dat het tussen 1 april en 31 oktober afgesloten is voor wandelaars. Volg in dit geval de omleiding die aangeduid is.

Mijn route trekt via het oude Kalepad verder door een vlak en stil landschap bestaande uit weilanden en vochtige bosjes. Ik passeer talloze oude knotwilgen en steek op een bepaald punt opnieuw de Oude kale over. Dit is een bijzonder mooi stukje van de route want een korte knik brengt me aan de rand van een langgerekte weide. De ene veldwegel volgt de andere op totdat ik het zoveelste kasteeldomein bereik. Het slot “IJzeren hekken” dateert van 1717 en ligt echt op de rand van de dorpskern van Luchteren.

Ik stap nog door een nieuw aangeplant perceel bos vooraleer ik kinderboerderij “De Campagne” in het vizier krijg. Hier sluit ik mijn verrassend mooie en zeer afwisselende wandeltocht af; er staan 15km op mijn wandelteller.


Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.

Download file: Campagnewandeling (2).gpx

Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress