Marke – Preshoekwandeling (13,8 km)

West-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Parking aan kruispunt Baliestraat – Leerbergestraat (coördinaten: N51°81.189 E003°23.762)

Bereikbaarheid:
BUS: Halte Marke Ijzeren poort op 50m van startpunt. Lijn 81 Kortrijk Station-Menen


Deze wandeling loopt hoofdzakelijk door het uitgestrekte Preshoekbos, het stadsrandbos van Kortrijk dat gelegen is op de zuidflank van de Leievallei. Dit nog jonge groen is volop in ontwikkeling maar zorgt nu al voor heel wat wandelplezier. Het geruis van de autostrades is nooit veraf, sommigen kunnen dit als storend beschouwen maar ikzelf vond het totaal niet hinderlijk. Op een kleine parking langs de Markebeek laat ik mijn wagen achter en volg onmiddellijk de zeshoekige bordjes van de ‘twee beken wandelroute’.

Net voorbij de vijver van de lokale visclub begint het parcours heel mooi te worden. Een zanderige wegel door de jonge aanplant brengt me op een oud kasseiwegeltje, de Cornelusweg waarna ik moet klimmen langs de bosrand. Eénmaal boven wordt ik getrakteerd op een zeer mooi uitzicht met als blikvanger de oude schoorsteen van Pottelberg. Schitterende wegeltjes wisselen hier elkaar af totdat ik op de top van de Keizersberg sta; ik ben verwonderd door de schoonheid van de omgeving en van deze brok natuur.

Dwars door een begrazingszone daal ik de flank van deze puist af en wandel een ouder stukje bos in.

Er zit heel veel afwisseling in deze tocht want even verder stap ik door een recent aangeplante weide; een zitbank in het maartse zonnetje zorgt voor een perfect rustpunt. Aan de rand van deze zone maakt de graswegel een ruime boog rond een poel die afgeboord is met weelderig riet, heel mooi!!!

Ik stap verder onder de E403 en maak kennis met de eerste West-Vlaamse ecotunnel. Dit nieuw initiatief moet ervoor zorgen dat grote en kleine dieren, zoals reeën, veilig de andere kant van de autostrade kunnen bereiken.

Net voorbij de doorloop brengt een markante wegel me in het zuidelijk gedeelte van het Preshoekbos. Hier val ik opnieuw van de ene verassing in de andere; een brede bosboulevard gaat over in smalle kronkelende boswegeltjes en dit alles onder een zalig zonnetje.

Met een grote glimlach op mijn gezicht wandel ik verder door het Preshoekbos dat me steeds meer en meer kan bekoren.

Ik bereik het grondgebied van Lauwe waar de oude betegelde Preshoekwegel me de boszone doet verlaten. Onder het aanschouwen van mooie panorama’s daal ik vervolgens de vallei in van de “Golden River” want zo wordt de Leie hier genoemd. Ik volg het leuke jaagpad terwijl lange binnenvaartschepen me passeren op weg naar Kortrijk.

Ter hoogte van een fabrieksgebouw begin ik aan een superleuke klim door het natuurgebied “Leiekant – ’t Schrijverke” dat zich begin jaren ’90 ontwikkelde rond een oude Leiemeander. Boven volg ik eventjes de spoorlijn voordat een wat zompige wegel met opnieuw naar Marke leidt.

Langs de spoorlijn en via de het oude Brouwerijpad stap ik de laatste honderden meters tot aan m’n wagen. Deze wandeltocht heeft me in positieve zin verrast, misschien is dit wel een brok natuur die we binnen enkele jaren nog eens moeten bezoeken want de evolutie van het Preshoekbos zal beklijvend zijn.


Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.

Download file: Preshoek (1).gpx

Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress