Nieuwvliet (26 km)

Zeeuws-Vlaanderen

STARTLOCATIE: Grand Café Nieuwvliet, Mettenijedijk 6, 4504 Nieuwvliet (NL) (coördinaten: N51°37.148 E003°47.003)

Knooppuntenwandeling: Start 60 – 35 – 26 – 25 – 24 – 23 – 81 – 24 – 21 – 52 – 92 – 73 – 49 – 60

Met de kiosk aan onze linkerhand gaan we van start voor deze mooie wandeling. We volgen nu de pijltjes naar knooppunt 35. Onderweg passeren we de naamloze molen die hier al pronkt sinds 1850. Even verder stappen we de beschermde en onverharde Nieuwenhovedijk op die ons naar Nieuwvliet-Bad stuurt. Om dit pittoreske dijkje is heel wat te doen geweest want Roompot is bezig om in de buurt een nieuw vakantieresort te bouwen en  ze willen van de dijk gebruik maken voor hun bouwverkeer. In dit geval moet deze geasfalteerd worden maar buurtbewoners kwamen hier tegenop en trokken naar de rechtbank die hen gelijk gaf.

Tussen knooppunt 26 en 25 nemen we de trap en klimmen de dijk op, deze geeft ons enerzijds een mooie blik op de polders en aan onze linker kant zien we het mooie natuurgebied “de Verdronken Zwarte polder”. We volgen de dijk eventjes naar rechts vooraleer we het natuurgebied induiken.

Door een dijkbreuk in 1802 overstroomde dit gebied. Het in-en uitstromende zeewater zorgde voor geulen in de akkers en zette klei en slib af. Heden ten dage komt het zeewater nog steeds binnen wat zorgt voor een zandafzetting in dit schitterende natuurgebied. Soms wandelen we eventjes door het mulle zand en soms zorgen houten wandelpaadjes voor een formidabel zicht .

Na een mooie doorsteek zet het pad ons weer af op de verhoogde Zeedijk die ons naar Cadzand-Bad zal brengen. Hier is het echt genieten van het uitzicht op de zee. Ter hoogte van strandpaviljoen “Carcole” en Brasserie “Loulou” verlaten we de dijk en trekken we opnieuw landinwaarts. Via de leuke Noorddijk trekken we nu naar Cadzand-dorp.

In het dorpje is  de tijd blijven stilstaan, dat is zeker te zien ter hoogte  van de Mariakerk want de omgeving oogt hier zoals een prentkaart. Na een lus door het dorp passeren we de molen “Nooit Gedacht” die gebruikt werd als korenmolen voor de meelproductie. We stappen verder over een dijkje maar ter hoogte van een minicamping wandelen we naar het bos van Erasmus.

Dit bos werd vanaf 1971 aangeplant rond de oude hoeve van boer David Erasmus. Men noemt het nu natuurgebied “De Knokkert”.

Ter hoogte van de parking volgen we de weg naar knooppunt 92 die we via graswegels en paden ,met populieren omzoomd, bereiken.

Ter hoogte van het gehucht “Akkerput” vinden we na 20km hotel “De Schelde” terug. We wandelen het grondgebied van Zuidzande binnen en stevenen af op natuurgebied “De Marollenput” dat eigenlijk “meerkoet” betekent. Het was de plaats waar meerdere zeegeulen bij elkaar kwamen en het is wat lager gelegen. De laatste jaren heeft men hier een mooi natuurgebied laten ontstaan alwaar we nu gaan door wandelen. Via enkele fragiele dijken en dwars door een open landschap stappen we nu de laatste kilometers naar Nieuwvliet. Als het toegelaten is en Grand café Nieuwvliet is open, ga dan zeker binnen in het gezellige café en geniet van een hapje en een drankje na een zeer mooie en verrassende wandeltocht.

Download file: Nieuwvliet.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress