Tongeren-Borgloon-Tongeren (27,7 km)

Limburg

STARTLOCATIE: Pliniuspark, Fonteindreef 8, 3700 Tongeren (Coördinaten : N50° 78.676 E005° 45.079)

Als je ooit in Haspengouw bent, dan moet je deze wandeling zeker doen want het is een echt pareltje.

Daar waar het pretpark “Land van Tongeren” een kort leven beschoren was (het kon maar drie maanden openblijven vooraleer het failliet ging) vinden we nu het zwembadencomplex “Pliniuspark”. We laveren het park uit en stappen snel de oude spoorwegzate op die vroeger Tongeren met Sint-Truiden verbond. Pas hier op dat je het eerste wegeltje links neemt want wij wandelden het 2e in; je komt zo in een schitterende langgerekte weide terecht maar op het einde moet je acrobatentoeren uithalen om over de prikkeldraad te kruipen. 1km verder duiken we dan de vallei van de Fonteinbeek in, ons eerste natuurgebied alwaar we de burchtruïne Kolmont en het kasteel Rooi zullen zien liggen. Stilletjes aan naderen we het dassengebied. Dit zwart-witte roofdier is het grootste van Vlaanderen en leeft vooral hier in Zuid-Limburg. Misschien spot je de diertjes wel vanaf het mooie uitzichtplatform ofwel zien we hen terwijl we op vlotterpaadjes door de prachtige natuur rond Zammelen wandelen. Hier rond het pittoreske dorpje is Haspengouw op z’n mooist want draaihekjes, smalle doorgangen en wondermooie paadjes sturen ons door de allermooiste beemden, hooilanden, moerassen en broekbosjes.

We dalen het valleitje van de Mombeek in en stoten wat later op het ‘Fruitspoor’ ofwel de oude spoorlijn 23. We naderen nu snel Borgloon maar niet vooraleer een snoer van prachtige onverharde paadjes ons tussen de boomgaarden stuurt. Reeds van ver zien we Borgloon op een heuvel pronken en algauw maken we kennis met z’n Middeleeuws straatpatroon, zijn mooie markt en z’n smalle steegjes. Onze stappenteller staat op 14,8km.

Als we Borgloon verlaten, volgt er een heel mooi golvend stukje. We trekken zuidelijk naar de Bollenberg, onderweg passeren we het doorkijkkerkje van 10 meter hoog dat in 2011 met metalen platen werd gebouwd. Het past wonderwel in dit prachtig glooiend decor.

Onze route glooit verder langs  eeuwenoude Romeinse kasseien. Hier is het landschap op z’n mooist want we stappen verder richting het uiterst mooie Sint-Servatiuskerkje van Groot-Loon. We volgen nu al een tijdje de GR128 die naar Voeren loopt. Zover gaan wij niet maar dit wit-rode spoor breit al het mooiste van de streek, zonder een steek te laten vallen, aan elkaar.

We stappen nu recht naar het dorpje Pringen met zijn bosreservaat “ ‘s Herenbos”. We passeren dit 98ha groot domein om spoedig het Gallo-Romeinse aquaduct van Tongeren op te wandelen. We stappen nu echt op een brok geschiedenis want dit is het grootste Romeinse relict in België dat we verder volgen in de richting van de stad van Ambiorix. Net voor het einde passeren we nog het kasteel van Betho dat eigenlijk meer een kasteelhoeve is uit de 17e eeuw. We hebben nu opnieuw het Pliniuspark bereikt dat we doorkruisen om opnieuw onze auto terug te vinden.

Download file: Tongeren-Borgloon-Tongeren.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress