Tournehem-sur-la-Hem (24,1 km)

Pas-de Calais (FR)

STARTLOCATIE: Grand Place, 62890 Tournehem-sur-la-Hem (Coördinaten : N50° 80.677 E002° 04.874)

De vallei van de Hem.

Als we bij het binnenrijden van Tournehem-sur-la-Hem door een smalle Middeleeuwse stadspoort rijden zien we meteen dat het dorpje een hele geschiedenis met zich meedraagt.

De poort was onderdeel van de Middeleeuwse vestingen maar heden ten dage blijft er niet zo veel meer van over. We laten de wagen achter op het Marktplein en starten voor de eerste van de twee lussen.

Via een smalle doorgang bereiken we de ‘Hem’ en de restanten van de Middeleeuwse watermolen. Het waterrad is verdwenen maar je kan je nog goed voorstellen hoe het stromende water van het riviertje het schoepenrad in werking stelde.

Tijdens deze eerste lus van 12,8km verkennen we het noordelijk deel van de vallei. Een lange graswegel klimt lichtjes en laat ons vervolgens genieten van prachtige uitzichten over deze toch wel zeer mooie omgeving.

We dalen weer richting de Hem die we via een smal avontuurlijk brugje dwarsen om vervolgens de zuidflank van het valleitje te leren kennen. We wandelen nu via een schitterend spoor richting de Mont de Bonningues. Onder een stralend zonnetje ziet de omgeving eruit als een lappendeken van groen, bruine en gele stukken.

Voor de tweede keer afdalend naar het riviertje zien we de veel steilere noordflank met op de top van een heuvel een zeer opvallend gebouw. Er wacht ons nu een stevige klim die nog matig begint; naarmate we het bos naderen wordt onze ademhaling zwaarder en zwaarder.

Plots wordt het pad smaller, steniger en enorm glibberig. De ondergrond bestaat hier uit een wit gesteente waar onze vibramzolen totaal geen grip op hebben. Na een scherpe haarspelbocht is het slechtste voorbij en kruipen we verder de helling op. Boven wacht de beloning want een buitengewoon panorama wordt ons zomaar gepresenteerd.

Onze groep komt hier even op adem en stapt op de heuvelkam verder, het gebouw dat daarnet nog een legoblokje leek staat plots voor onze neus. Het betreft de ruïne van de gotische kapel Saint-Louis en een prachtlocatie, zeker in deze mooie weersomstandigheden. Op een zandpiste blijven we nog even op de heuvelkam totdat we het “Parkbos” bereiken. Dwars door deze groene zone zakken we af naar Tournehem alwaar we in café de la Mairie kunnen genieten van een natje en droogje. Dit was een sublieme wandellus; hopelijk evenaart de tweede lus hetzelfde niveau.

Ook de tweede lus blijkt meteen een toppertje te worden. Een smal asfaltje gaat over in een graswegel en stijgt gelijkmatig een heuvelflank op. Daar zijn die heerlijke vergezichten opnieuw die je nooit moe wordt. We doorkruisen het nog jonge ‘Bois d’Elloo’ en stappen nu richting het gigantische Bois de Tournehem. We dringen het bos niet in maar blijven langs de bosrand stappen wandelen.

Voor de laatste keer dalen we nu de vallei van de Hem in. Eventjes oppassen voor een slippertje op een steil stuk maar allen passeren gezwind deze moeilijke passage. We zien de kerk van het dorp reeds van ver en stappen er zeer tevreden naartoe want zonder enige twijfel was dit een vijfsterrenwandeling en dus een heel grote aanrader voor wie houdt van een panoramische wandeling.

Download file: Tournehem-sur-la-Hem-vm.gpx
Download file: Tournehem-sur-la-Hem-nm.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.

Bekijk zeker ook eens het foto-album. Deze kun je HIER vinden.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress