Werm (25,3 km)

Limburg

STARTLOCATIE: Parking overzijde kerk, Bovenstraat 15, 3730 Werm (Coördinaten : N50° 53.288 E005° 48.037)

Rond de kluis van Vrijhern

Dit is een mooie wandeltocht vol natuur, dat merken we bijna meteen wanneer we door de Wermerbeemden stappen. Hier zijn de oude knotwilgen getuigen van een rijke geschiedenis.

Even verder komen we terecht in de vallei van de Gerlabeek waar uitgestrekte velden afgewisseld met lange rijen hagen, het pad voor ons openen.

We doorkruisen Alt-Hoeselt en komen in het prachtige heuvelland van vochtig Haspengouw terecht, met bronhoudende loofbossen afgewisseld met holle wegen. We passeren de prachtige paden van de Wijngaertbossen, waar in de 19de eeuw de wijnbouw op z’n hoogtepunt was,  waarna we afstevenen op één van de hoogtepunten van de dag : ‘de kluis van Vrijhern’.

Eind 17e eeuw bouwde een broeder hier een hutje en leefde een eenzaam bestaan in dit machtig mooie  gebied. In de 18de eeuw werd het hutje vervangen door een kluiswoning in vakwerkstijl die bewoond werd door broeders. Deze bleven hier tot 1968 maar de kluis is heden ten dage nog altijd bewoond.

Het parcours stuurt ons langs prachtige paadjes naar Sint-Huibrechts-Hern.

Even later bereiken we het natuurgebied ‘Eggertingen’ waar het landschap bestaat uit valleien met hoogteverschillen van 70 tot 110 meter. We vinden er moerassige stukken afgewisseld met Haspengouws bos.

Langs gezellige paden trekken we weer naar de omgeving van de “kluis van Vrijhern” om wat verder door het voormalige jachtdomein van Hardelingen te wandelen. Midden in dit Engels park ligt het kasteel dat nog een restant is van een imposante oude hoeve. Onze weg begint stilletjes aan in te korten want het gehucht Werm daagt plots uit het niets op. Kortom : dit is een topwandeling door ‘vochtig Haspengouw’.

Download file: Werm.gpx

Download hieronder de beschrijving en enkele kaartjes. De GPX van de wandeling kun je net onder het kaartje downloaden.


Laat een antwoord achter

Your email address will not be published. Required fields are marked as *

*

© 2020: Wandelclub Vier Op Een Rij, Alle rechten voorbehouden - peevdee | Innovation Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress