Zillebeke: De Slag bij Mount Sorrel (17,3 km)
West-Vlaanderen
STARTLOCATIE: Bezoekerscentrum “De Palingbeek”, Vaartstraat 7 te 8902 Zillebeke (coördinaten: N50°82.239 E002°90.567)
Bereikbaarheid:
BELBUS: Halte Zillebeke Vaartstraat vanuit het station Ieper.
Volg volgende knooppunten :
21 – 22 – 23 – 24 – 28 – 29 – 30 – 43 – 42 – 39 – 41 – 37 – 36 – 35 – 34 – 32 – 30 – 31 – 11 – 12 – 27 – 26 – 15 – 16 – 17 – 18 – 19 – 21 (hier naar links tot parking)
Waarschijnlijk heb je nog nooit van de Mount Sorrel gehoord maar deze 60m hoge heuvel ligt ten zuidoosten van Zillebeke dorp, net tussen Hill 60 en Hill 62 die waarschijnlijk meer bekend in de oren klinken. 3 Canadese divisies probeerden hier begin juni 1916 stand te houden tegen de artillerie van de oprukkende Duitsers, toch valt deze bult in handen van de Duitsers. 1 week later lanceren de Canadezen een tegenoffensief en heroveren Hill 62 en Mount Sorrel. 8000 Canadezen verloren hier het leven.
Vanop de parking van het bezoekerscentrum “De Palingbeek” gaan we achter de gebouwen door op zoek naar knooppunt 21. Dit provinciaal domein ontstond toen men in 1864 een kanaal wilde graven dat Ieper met Komen zou verbinden. Op deze plaats moest men door een heuvelrug graven maar de grond was instabiel en de gegraven sleuf stortte telkens in. Zo ontstond er hier een zeer mooi natuurgebied dat we uitgebreid zullen verkennen.
Via schitterende wegeltjes bereik ik algauw het “Hedge Row Trench cementary”, een mooie Britse begraafplaats uit de eerste Wereldoorlog. Van hieruit duikt een brede dreef het Molenbos in en brengt ons naar “Hill 60” alwaar het slagveld nog bewaard werd; spectaculaire houten wandelpaden sturen mij door deze brok geschiedenis.
Even verder trek ik de Gasthuisbossen in, een bossencomplex dat bestaat uit 11 bosdomeinen. Deze worden door veldwegels en weidedoorsteken met elkaar verbonden en vormen een prachtig glooiend geheel.
Via een weide bereik ik de brede dreef die me lichtstijgend door het ‘Zwarte Leen’ voert. Eens boven op het asfaltje zie ik links de top van ‘Mount Sorrel’; deze bestaat nu uit een glooiende weide met een plukje bos op de top maar 105 jaar geleden werd hier hevig strijd gevoerd.
Ik stap nu het Groenenburgbos binnen en vindt er nog brokstukken terug van Duitse bunkers en kraters als getuigen van een woelig verleden. Tijdens de eerste WO werd dit gebied volledig kaal gebombardeerd maar nadien plantte men de bossen opnieuw aan.
Het is fantastisch om hier te wandelen, je voelt als het ware nog de adem van de duizenden soldaten die hier in de loopgraven vochten voor hun vaderland. Mijmerend en achteromkijkend verlaat ik deze zone, ik bevind me nu in open veld en stap richting het Zandvoordebos. Na een grondige verkenning van dit mooi golvend bos kom ik opnieuw even in het ‘blote’, ik geniet van een leuk uitzicht over deze mooie omgeving vooraleer een lange wegel me “Papenelst” binnenvoert. Ook hier vind ik de brokstukken van wat ooit een Duitse bunker was maar nu ingepalmd wordt door kinderen die oorlogje spelen.
Als ik dit bosje verlaat zie ik de kerk van Hollebeke boven op de volgende heuvelrug pronken. Ik daal de vallei van de Palingbeek in en betreedt de “Vierlingen”, m’n volgende pluk groen. Hier bots ik op talrijke kraters waaronder “the Caterpiller Crater” die ontstond door de explosie van enkele mijnen tijdens de slag om Mesen.
Geleidelijk aan zak ik opnieuw af naar domein “De Palingbeek” waar een heerlijk houten pad me over spiegelende waterplas loodst. Even verder bots ik op het permanente kunstwerk van Koen Vanmechelen dat zoveel in de pers werd vermeld en dat hier echt wel tot z’n recht komt.
Net voorbij de parking kom ik aan de schitterende “Bluff Crater” waar weer een mooi houten wandelpad is aangelegd. Hier is het bijzonder aangenaam wandelen! Van hieruit vertrekt er een ronduit uniek wandelpad dat eigenlijk het kanaal Ieper-Komen volgt Het “Ardennenpad” zakt traag en loopt nog rond een mooie waterplas vooraleer ik na een zinderende vijfsterrentocht opnieuw de parking bereik.
Zonder twijfel is dit voor elke wandelaar een dikke aanrader want hier zal je zeker een combinatie terugvinden van rust, mooie natuur en enkele herinneringen aan een tijd die we niet meer willen meemaken.
Onder het kaartje kun je de gpx downloaden.
Klik HIER voor de fotoalbum. Hieronder tal van nuttige downloads.